Polen fordømmer Hviderusland for retssag mod journalist

poczobut

Andrzej Poczobut er journalist for det anerkendte polske dagblad Gazeta Wyborcza og ledende aktivist i det polske mindretals organisation: Unionen af Polakker i Hviderusland.


GRODNO: En polskfødt journalist er i Hviderusland anklaget for ærekrænkelse af landets diktator præsident Lukashenko.


Andrzej Poczobut, der er det polske dagblads Gazeta Wyborczas korrespondent i Hviderusland, står anklaget for nedsættende udtalelser om præsident Alexander Lukasjenko i artikler og på Poczobuts personlige blog. Retssagen er allerede begyndt i Grodno.

Poczobut er hviderussisk statsborger og medlem af landets etniske polske mindretal. Han kan idømmes op til fire års fængsel.

150 oppositionsaktivister og borgerrettigheds-forkæmpere samledes uden for retssalen.

Poczobut nægter sig skyldig

Poczobut har nægtet sig skyldig og forklarer, at artiklerne var kritiske, men ikke fornærmende.

EU kræver løsladelse

EU’s ledere har bedt de hviderussiske myndigheder om at løslade Poczobut, og førender polske medier har skrevet et åbent brev, hvori de kræver hans øjeblikkelige løsladelse. Men dommeren afviste alle anmodninger og beordrede retssagen holdt for lukkede døre. Ikke engang den polske konsul fik lov at deltage i rettergangen.

Udenrigsministeriet fordømmer

Den polske Udenrigsministerium fordømmer retssagen mod Andrzej Poczobut retssag, der begyndte 14 juni, i Grodno.

– Vi mener det er forkasteligt, at Hvideruslands myndigheder nægtede Andrzej Poczobut retten til et retfærdigt forsvar ved at beslutte om at behandle retssagen bag lukkede døre, og samtidig nægte ham retten til at kontakte den polske generalkonsul i Grodno. Afgørelsen om at holde retssagen for lukkede døre bekræfter bare, hvor meget de hviderussiske myndigheder frygter kritik af den sociale og økonomiske situation i Hviderusland, siger udenrigsministeriets talsmand Marcin Bosacki.

– Vi er også dybt bekymret over at have modtaget nyheden om, at en anden journalist, Igor Bancer – der er tidligere pressetalsmand for sammenslutningen af polakker i Hviderusland er blevet tilbageholdt i Hviderusland.