Polen hæver renten for at dæmpe inflationen

Polen valuta
Polen og valuta. Den polske møntfod er zloty - og de mindre enheder kaldes for groszy. 1 zloty = 100 groszy.

WARSZAWA: Polens nationalbank har hævet renten med 0,5 procent. Rentestigningen kommer uventet for de fleste økonomer.


Polens nationalbank (NBP) har hævet renten for første gang i næsten ti år. Det sker efter en rekordhøj inflation, der var på 5,8 procent i september. NBP har hævet den ledende rente med 0,5 procent.

Eksperter havde ventet at rente fortsat ville blive fastholdt på 0,1 procent. Ingen af 29 økonomer der havde analyseret på den polske økonomi, havde ventet en rentestigning.

Chefen for nationalbanken Adam Glapiński sagde på en konference, at tiden er inde til justeringer. Stigningen kom efter at flere tidligere nationalbankchefer, havde kaldt på handling for at begrænse den stigende inflation.

Statsminister Mateusz Morawiecki sagde onsdag, at han havde forventede “en passende reaktion” fra nationalbanken oven på de største prisstigninger i Polen i 20 år.

Mere nyt om renten i Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LINK: Meddelelse fra Sydinvest