Polen har sat ny EU-bundrekord i antallet af fødsler

I Polen oplever med en EU-bundrekord i antallet af fødsler. Det laveste antal siden Anden Verdenskrig, men polakker i udlandet får cirka tre gange så mange børn, viser tidligere undersøgelser. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Polen har sat ny EU-bundrekord i antallet af fødsler. Siden 2018 er antallet styrtdykket. Modsat er det for polakker i udlandet.


Polen har sat ny EU-bundrekord i antallet af fødsler. Siden 2018 er det samlede tal styrtdykket, og siden sidste år er antallet faldet med yderligere 11 procent. Det er første gang at summen af tilbagegangen er tocifret, skriver det uafhængige medie Notes From Poland.

(Fortsættes under)

Fra september til september blev der født 280.000 børn i Polen. Det laveste antal nogensinde, og cirka 35.000 færre end sidste perioder, fastslår økonom Rafal Mundry på baggrund af tal Polens Statistik (GUS).

Antallet af dødsfald er højt, men også faldende. I perioden fra september til september døde 414.100 polakker. GUS oplyser, at fra januar til september, var antallet 25.000 lavere end i samme periode sidste år.

I 2021 lå Polens fertilitetsrate på 1,33, antallet af fødte børn i gennemsnit, ifølge Eurostat. Blandt EU-landene lå kun Malta (1,13), Spanien (1,19) og Italien (1,25) lavere end Polen.

EU-bundrekord i fødsler

Sidste år var antallet af fødsler i Polen på det laveste niveau siden Anden Verdenskrig, og antallet af dødsfald oversteg antallet af fødsler for tiende år i træk.

Økonomen Mundry kalder tilbagegangen for et “sammenbrud” og understreger, at antallet af fødsler er faldet med 30 procent på bare seks år. I et interview med den uafhængige tv-station TVN24, mener økonomen at corona-pandemien, stramningerne af abortloven og krigen i Ukraine, er de væsentligste årsager til det drastiske fald i fødsler.

 

Støt polennu.dk i anledning af vores 15-års fødselsdag (17.oktober). Så bliver vi rigtig glade.
Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

På forhånd, mange tak!