Polen i åbent opgør med Tyskland om energi

Polen_og_Tyskland_i_opgør_om_energi_2

Polens statsminister Donald Tusk modtog for to uger siden den tyske EU-kommissær for energi for at tale om EU’s fremtidige energi-politik. I dag modsiger de to åbent hinandens synspunkter. Foto: Polens statsministerium.


BRUXELLES: Tysk EU-kommissær tager afstand fra polsk forslag om energi-union, mens Polens statsminister laver aftale om energi med nabo-lande.


Den tyske EU-kommissær Gunther Oettinger lægger i et interview med Frankfurter Allgemeine Zeitung i går afstand til den polske statsminister Donald Tusks forslag om en fælles europæisk energi-union.

Fælles indkøb

Donald Tusks forslag om en fælles energi-union ville blandt andet indebære, at EU-landene i fællesskab skal forhandle energi-priser med de tredje-lande, der eksporterer olie og gas til EU.

Ikke politisk våben

Gunther Oettinger mener dog ikke, at ideen vil være mulig at gennemføre i praksis.

– For EU er gas et produkt, ikke et politisk våben, siger han i interviewet med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Polsk aftale med nabo-lande

Interviewet med den tyske kommissær blev bragt samme dag, som Donald Tusk var i Bratislava for at mødes med sine kolleger fra Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

De fire lande besluttede på mødet at indføre et samarbejde om energi-solidaritet mellem landene.

– Den mekanisme, vi indfører i vores region, vil være et godt eksempel for at udarbejde en solidaritet på gas-området for hele den europæiske union, sagde Donald Tusk på gårsdagens pressemøde i Bratislava.

Fremlægger plan i juni

EU-kommissær Gunther Oettinger fremlægger kommissionens plan for EUs energipolitik ved et topmøde i EU i juni måned.

Planen kommer angiveligt til at bestå af en udbygning af gas-ledningerne i EU, så det bliver lettere at transportere gas mellem EU-landene, ligesom gas-lagrene skal udbygges til dobbelt størrelse af i dag, så EU kan klare langvarige kriser i fremtiden.