Polen i konflikt med Ikea efter fyring af medarbejder

ikea_regnbue_polen

Fyringen af en polsk ansat i Ikea, har fået Polens justitsminister til at indlede en efterforskning. Han kalder fyringen for en diskrimination mod katolikker i Polen, og regeringspartiet truer med boykot af den svenske gigant. Arkivfoto.


WARSZAWA: En ansat hos Ikea er blevet fyret, efter at have nedgjort homoseksuelle på virksomhedens intranet. Justitsminister kalder det for en skandale, og har nu indledt en undersøgelse der kan føre til boykot.


Polens justitsminister har indledt en politiefterforskning af en sag om en fyret polsk Ikea medarbejder. Den nu tidligere Ikea-medarbejder, Tomasz K. optrådte på tv-kanalen TVP Info, hvor han fortalte, at han blev fyret, fordi han nægtede at trække en kritisk kommentar tilbage, som han havde postet på Ikeas intranet. Han havde blandt andet svoret død over de homoseksuelle, med henvisning til citater fra hellige skrifter.

Tomasz K., der blandt andet havde bragt citater fra biblen, sagde til TVP:

– Jeg var overrasket. Jeg er blevet ansat for at sælge møbler, men jeg er katolik, og jeg deler ikke deres værdier.

Justitsminister indleder sag

– Det er uacceptabelt – det er helt skandaløst, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro fredag.

– Hvis det bekræftes i vores undersøgelse, at det er korrekt, så viser episoden klart, hvordan udenlandske virksomheder i Polen “diskriminerer” dem, der ikke deler deres værdier, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro. Regeringspartiet vil boykotte Ikea hvis alle oplysninger bekræftes. De anser det som en diskriminering af katolikker. Hos Ikea i Polen, ser man dog noget anderledes på sagen.

Kultur baseret på frihed og tolerance

– Ikeas virksomhedskultur er baseret på frihed, tolerance og respekt for hver medarbejder, men virksomheden skal reagere, når der er risiko for krænkelser af andre medarbejders værdighed, siger Katarzyna Broniarek, der er kommunikationschef i Ikea.

Siden 1991

Ikea åbnede den første butik i Polen i 1991. Ikea har en lang række fabrikker og detailforretninger i Polen, ligesom koncernen også står bag mange ejendomme i Polen, hvorfra der drives hoteldrift med eksterne driftsselskaber. 4.000 af Ikeas produkter, produceres i Polen.

Opbakning fra oven

Polens stærke partiformand for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, sagde efter valget til Europa-Parlamentet, at fremskridtene for de homoseksuelle og deres rettigheder, udgør en alvorlig fare for Polens familier og fremtiden for EU.

Homo og pædofile

Jaroslaw Kaczynski tilskriver også ansvaret for pædofili i den katolske kirke, som noget de homoseksuelle har fundet på og som har spredt sig til kirken. Samme Kaczynski hævder også, at det er tilladt at have sex med børn i Danmark, hvis de er fyldt 12 år.