Polen kan give enestående naturoplevelser på cykel

Cykel Polen turisme
I Danmark er der Tour de France-start i år, og cykel-feberen har ramt Danmark. Men Polen er også kommet godt med når det gælder naturoplevelser på to hjul, skriver den polske turistorganisation. Foto: PTO.

KØBENHAVN: Cykel feberen har ramt Danmark forud for starten på Tour de France. Men Polen er også et oplagt mål for cykelturisme, skriver PTO.


I Danmark tælles der ned til åbningen af Tour de France i København. En del af ruten går over Storebælts broen, som lørdag var åbnet for en smug premiere på verdens største cykelløb. Danmark er et godt cykel land, og det er sikkert også baggrunde for årets opstart i Danmark. Men også Polen, er et oplagt mål for turister der vil opleve noget særligt på fire hjul.

Den polske turistorganisation, PTO, skriver om Polen som cykel turistland.

– Selvom Polen er bagefter førende cykellande som Holland og Danmark, har vi ikke noget at skamme os over. Med vores asfalterede cykelstier i byerne, belagte skovstier, flodbredder og jernbanedæmninger er vores land et fantastisk sted for en cykelferie.

Myndighederne i de større byer i Polen er blevet mere opmærksomme på cyklisternes behov, hvilket har resulteret i en hurtig udvikling af et net af cykelstier. Gdansk-Gdynia-Sopot og Krakow er især på forkant med udviklingen. I Warszawa kan du nemt cykle helt fra Kampinoski-Skoven (omgivet af en 144 km lang cykelring) til Zegrzynski-Bugten, eller til Powsin. Poznanski-Ringen er en 164 km lang rute rundt i Wielkopolskas hovedstad, Poznan.

LINK: På cykel i det nordlige Polen

Cykel festival i Warszawa

”Den kritiske masse” er en cykelfestival, som allerede har bredt sig til flere byer i Polen. ”Massen” i Warszawa er den mest spektakulære. Den finder sted den sidste fredag i hver måned, hvor en bølge af flere tusinde cyklister triller gennem byen med politieskorte.

LINK: Warszawa på cykel

Cykling i naturen – væk fra byen – har sine egne regler. I Polen bruger cyklister ofte de samme stier som fodgængere, nogle gange har de separate stier. Cykelruterne i Kozienicki-Skoven, Bieszczady, Kaszuby eller på øen Wolin er godt vedligeholdt og afmærket.

LINK: Østersø ruten på cykel

Du kan også cykle på jernbanedæmninger, hvilket for eksempel er muligt på ruten Leba-Miastko, som er 160 km lang! Livet for cyklisterne er blevet nemmere i løbet af de senere år, og i Roztocze er der særlige togvogne for cykler. I Beskin Sadecki (Wierchomla og Jaworzyna Krynicka) bliver stolelifte til cykeltransportere om sommeren. Wierchomla er en af de mest populære sommerbaser for mountainbikere, de ekstreme bjergcyklister, der tager på opdagelse i det sydlige Polen og dets bjerge. Deres foretrukne ruter er: Katowice – Zywiec, Wisla – Zwardon, hvor ruten passerer igennem Slovakiet på skråningerne af Babia Gora. Her kan du besøge Klodzka-Dalen, området omkring Zborow-Bjerget og Chelm på Jura Krakowsko-Czestochowska, samt Telegrafbjerget i Swietokrzyskie-Bjergene.

Eurovelo – det europæiske netværk af cykelruter består af nationale cykelstier og veje med almindelig trafik. Der er i alt seks EuroVelo-ruter i Polen: Hovedstadsruten, Centraleuroparuten, Østersøen-Adriaterhavet, Østersøcykelruten, Østeuroparuten, Jerntæpperuten.

LINK: På cykel fra Østersøen til Adriaterhavet

cykel_demonstration_warszawa_polen_maja_giannoccaro_polennu

Et perfekt valg for cykel entusiaster

Cykling er en af favoritaktiviteterne i Polen. Landet har mange forskellige cykelruter, der tager dig op i bjergene, ud på det fredfyldte land og ind i hjertet af storbyerne. At rejse opleve landet fra en cykelsadel er et hyggeligt, belønnende og miljøvenligt indslag i enhver ferie.

Hvis du ønsker at udforske den billedskønne kyst på cykel, er den baltiske kysts cykelrute noget for dig. Ruten starter i den polsk-tyske grænse i Swinoujscie og strækker sig over 430 kilometer. Når man bevæger sig gennem denne smukke rute, har man mulighed for at nyde naturens skønhed på nært hold. Her kan man blandt andet opleve flotte vådområder, smukke klitter, uberørte skove og naturskønne bakker.

Det østlige Polen er utvivlsomt en af de smukkeste dele af landet. Her kan du også finde The Green Velo East of Poland Cycling Trail, der strækker sig over næsten 2.000 kilometers stisystem. For cyklingentusiaster og andre aktive turister, kan man her opleve mange billedskønne og unikke ruter. Ruterne er delt ind i 12 forskellige ”Bike Kingdoms”: Attraktive regioner, hvor længere besøg anbefales.

Langs ruten kan man finde mange interessante destinationer, som giver indblik i Polens kulturelle arv. Disse inkluderer blandt andet katedralen i Frombork, slottet i Lidzbark Warmiński, de tidligere jødiske byer Tykocin, Chmielnik og Leżajsk samt byerne Chełm, Włodawa og Szczbrzeszyn. Langs vejen kan man også opleve naturområder, der har særlig betydning for miljøet. Det inkluderer blandt andet 5 nationalparker, 15 landskabsparker, 26 områder, der beskyttes på grund af fuglelivet og 36 særligt bevarede områder.

LINK: LÆS MERE OM TURISME I POLEN

Polen_rundt_cykel_2_etape_0