Polen markerede årsdag for første frie valg

Polakker der bor uden for Polen, foretrækker Rafal Trzaskowski som præsident. Arkivfoto.

GDANSK: Den 4. juni 1989 blev de første delvise frie valg i Polen gennemført, og Solidarnosc og Lech Walesa vandt valget markant. Demokratiet blev genindført og Polen blev en selvstændig nation.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Det første frie valg og Polens farvel til det kommunistisk styre og goddag til selvstændighed, er markeret flere steder i Polen i dag. Der var festligheder i Gdansk, hvor oprøret begyndte i 1980, og den kommende præsident-kandidat Rafal Trzaskowski var i byen. Her mødtes han med Magdalene Adamowicz (MEP), der er enke efter Pawel Adamowicz, Gdansk borgmesteren der blev myrdet sidste år. Med i festlighederne var også borgmestrene fra Gdansk, Sopot og Gdynia samt tusindvis af polakker.

En dato der deler

Men selv om man skulle tro, at alle polakker ville være begejstret for demokratiet og friheden, så bruger den siddende regering og præsident Andrzej Duda den 4. juni 1989 til at minde polakkerne om, at der ikke er ryddet op efter kommunismen endnu. Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski er i konflikt med Lech Walesa, og forsøger at reducere hans rolle i Polens frihedskamp, og beskylder ham blandt andet for at have været spion for kommunisterne. Derfor var det officielle Polen heller ikke samlet om markeringen af 31-års dagen for valget i dag. Paradoksalt nok, er Kaczynski blevet berømt under kommunismen, lige som flere familiemedlemmer havde højtstående poster under kommunismen. Kaczynski blev heller ikke arresteret af kommunisterne under krigsretstilstanden i 1981, som de mest aktive frihedskæmpere blev. I de fleste perioder af Polens nyere historie, er den 4. juni fejret af alle polakkerne, som en fælles national og patriotisk sejrsdag. Men ikke i år.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Efter Rundbords-forhandlingerne

Valget den 4. juni 1989 blev afholdt fire måneder efter indledningen af Rundbordssamtaler mellem de kommunistiske myndigheder og oppositionen (Solidarnosc). Under Rundbordssamtalerne blev Solidarnosc formelt lovligt igen, efter at have været en ulovlig undergrundsbevægelse siden december 1981. Solidarnosc var en bevægelse, og der blev opnået enighed omkring det runde bord i 1989, at der skulle afholdes frie og delvist uafhængige parlamentsvalg den 4. juni samme år.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Sikker sejr fejlede

Kommunisterne var sikre på at vinde, da ingen kendte Solidarnosc-kandidaterne. Men da de fleste kandidater fra Solidarnosc blev fotograferet sammen med Lech Walesa, som alle kendte, så blev oppositionen den helt store vinder, og vandt 99 ud af 100 pladser i Senatet, og 160 pladser i Sejmen, som var det maksimale. Fotoet med kandidaten og Lech Walesa skulle også være bevis for, at der ikke var tale om en falsk kandidat, der i virkeligheden var kommunist. Den 4. juni 1989 regnes også som datoen for, hvornår Polen kom fri af kommunismen og Moskvas jerngreb.

Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført, og polakkerne fik deres land tilbage. For at tilhængere af Solidarnosc og Lech Walesa ikke skulle stemme på kommunistiske fake-kandidater, blev samtlige kandidater fra Solidarnosc fotograferet sammen med Lech Walesa, så polakkerne kunne se at der var tale om en ægte demokratisk kandidat.

Første Solidarnosc statsminister

Den 12. september 1989 blev Tadeusz Mazowiecki taget i ed i, som den første demokratiske valgte statsminister under kommunismen i Central- og Østeuropa.

Med Berlin-murens fald i november samme år, faldt aftalen om Europas deling der blev indgået i Jalta i 1943, fra hinanden, og Europa blev genforenet.

Ballade i Kina

Den 4. juni 1989 var der næsten ingen omtale af valget i internationale medier. Den dag tog en student på den Himmelske Fredsplads i Kina nemlig al opmærksomheden, da han stillede sig op foran en kampvogn.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes
Støt fri og uafhængig journalistik?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes