Polen og Danmark enig om social dumping

  Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og skatteminister Benny Engelbrecht på auktion mod social dumping sammen med Skat og politiet. Privatoto.


  KØBENHAVN: Danmark og Polen er blevet enige om at koordinere og udveksle oplysninger for at hindre social dumping.


  Den danske beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen har besøgt sin polske kollega, arbejds- og socialminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. De to er blevet enige om nye ruter med at udveksle oplysninger på udstationerede firmaer, så de såkaldte post-kasse firmaer kan undgås, oplyser Henrik Dam Kristensen til BT.

  Møde i Warszawa

  – Jeg har været nede og lave en aftale med min polske kollega, som i bund og grund handler om, at vi vil fortsætte kampen mod social dumping i Danmark. De polakker, der kommer til Danmark og er her på ordentlige, normale vilkår, skal være velkomne, men vi skal sikre os, at de ikke udsættes for social dumping, siger ministeren til dagbladet BT.

  Tvivl om virksomheder

  Baggrunden for aftalen er, at der i en række tilfælde har været tvivl om, hvorvidt de udstationerende virksomheder har anden virksomhed i hjemlandet end at tømme en postkasse. Det skal de nemlig efter EU’s regler have for at kunne udstationere en del af deres aktivitet til f.eks. Danmark.

  Opdaget af fagbevægelsen

  Men fagbevægelsen har i adskillige situationer opdaget, at det kun er proforma, at de har virksomhed i hjemlandet. Ministeren forklarer, at man har nedsat en arbejdsgruppe på embedsmandsplan, som skal holde øje med, om firmaerne faktisk er aktive hjemme.

  – Er der en polsk virksomhed i Danmark, så kan vi bedre få konstateret, om det virkelig er en virksomhed, hvilke forhold den skal arbejde under, og hvor den skal betale skat, forklarer Henrik Dam Kristensen.

  Aftaler af lignende karakter er på vej med andre lande, oplyser ministeren.