Polen opruster med kamp-helikoptere og missiler

  EUFOR,_polsk_soldat

  Krisen med Rusland har fået Polen til at opruste markant. Nu er der investeret i nye kamp og redningshelikoptere, og jord-til-luft missiler. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen opruster massivt med nye indkøb af franske kamp- og rednings-helikoptere og amerikanske jord-til-luft missiler.


  Polen opruster med et historisk stort indkøb af militært isenkram. Regeringen har meddelt, at den køber amerikanske Patriot-missiler (jord-til-luft) og 50 franske Airbus kamp og rednings-helikoptere. Polen kunne have købt 70 russiske helikoptere for de samme penge, men valgte at lade ordren gå til Frankrig.

  50 helikoptere på to år

  Ifølge souschefen i Forsvarsministeriet, Czesław Mroczek, bliver den aktuelle ordre på 13 milliarder zloty, og helikopterne vil blive leveret inden for to år.

  Kodenavn: Wisla

  Polen køber nu også flere Patriot-missiler som en del af missilforsvarssystemet Wisla, der skal sikre Polen mod angreb. Selv om beløbet ikke er officielt bekræftes, ventes ordren til USA at være på mellem 10 og 12 milliarder zloty, oplyser Polsk Radio.

  Adgang til teknologi

  Der bliver leveret otte Patriot-batterier i 2025, men to af dem leveres inden for tre år. Som en del af aftalen får den polske forsvarsindustri også den teknologi, der gør det muligt for polakkerne selv at vedligeholde og udbygge systemet når det er leveret.

  Det er også besluttet at der skal indkøbes anti-luftskyts, men den ordre er endnu ikke afgivet.

  Øget forsvarsudgifter

  Polen har siden krisen med Rusland øget sine forsvarsudgifter med næsten 20 procent, og er et af de NATO medlemslande der i procent bruger flest penge på forsvar. Polen har også øget overvågning af grænsen til Rusland ved enklaven Kaliningrad.