Polen sortlister firmaer der handler med dansk mælk

Polens regering opfordrer polakkerne til at fravælge mejeriprodukter, hvor der indgår mælk og ost fra udenlandske landmænd. På billedet ses Arlas hovedkvarter i Gdansk. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens landbrugsministerium har offentliggjort en liste over virksomheder, der importerer mælkeprodukter, som den polske regering vil have polakkerne til at gå uden om. Danske Arla er med på listen.


– Nogen støtter Polen, andre vil bare tjene penge, sådan skriver Polens landbrugsministerium torsdag i en opfordring til at boykotte polske virksomheder, der bruger udenlandsk mælk og ost i deres produkter.

Danske Arla er med på listen.

Polske patriotiske forbrugere

Listen er lavet for at sætte gang i at gøre de polske forbrugere til “patriotiske” forbrugere, der støtter polske producenter. Kampagnen begyndte allerede sidste år, men er nu blevet yderligere forstærket, efter at den polske præsident Andrzej Duda gentog opfodringen i begyndelsen af april.

Strider mod EU-principper

Opfordringen er i strid med ånden i det indre europæiske marked, og ministeriet understreger da også, at virksomhederne handler indenfor lovens rammer, selv om det ikke er patriotisk. Ministeriet ser det som en pligt at informere om forholdene, så polakkerne nemmere kan vælge at købe produkter der støtter de polske landmænd.

12 lande på lister

De sorte lister (mælk+ost m.v.) omfatter, ud over danske Arla, også nogle af Polens største mejeriproducenter, herunder Mlekovita, OSM Piątnica, OSM Giżycko og Polmlek. Flere af dem har allerede reageret på den polske regerings initiativ. På linket nederst er der henvisning til lister over samtlige producenter, der bruger udenlandske mejeriprodukter. 12 lande er med på listen.

– I januar kom 4 procent af vores eksport-omsætning fra importerede produkter. Jeg synes ikke, at det gør mig mindre patriotisk, siger Szczepan Szumowski, der er direktør for OSM Giżycko, til polske Business Insider.

Håber ikke andre lande laver lister

Han siger også, at han ikke håber at de lande som Polen eksporterer sine mejeriprodukter til, også begynder at lave deres egne ”patriotiske lister” efter polsk forbillede. OSM eksportere 80 procent af deres produktion.

Svært at skaffe økologisk mælk i Polen

En anden producent af mejeriprodukter, der også er på listen, OSM Piątnica, siger at 97,3 procent af den mælk de bruger, er produceret af polske landmænd. De resterende 2,7 procent er økologisk mælk fra Litauen, som er svært at opdrive i Polen.

SE MINISTERIETS OPFORDRING HER (kun polsk)