Polen var under stort pres ved internationalt topmøde

  wsj_lech_walesa

  Et eksemplar af Wall Street Journal med Lech Walesa på forsiden, var hvad der mødte alle deltagerne på World Economic Forum i Davos. Krisen mellem EU, USA og Polen blev på den baggrund et stort samtaleemne mellem deltagerne på topmødet.


  DAVOS: Den polske delegation ved World Economic Forum i Schweiz blev udsat for stærk international kritik allerede ved topmødets start.


  Den nyindsatte polske statsminister Mateusz Morawiecki havde ventet en varm velkomst ved World Economic Forum topmødet i Davos. Han deltog sammen med Polens præsident Andrzej Duda og deres delegation. Men det var ikke nogen varm velkomst der mødte polakkerne, selv om man får det indtryk hvis man læser de polske public-servicemedier.

  Lech Walesa indledte topmøde

  Det respekterede amerikanske finansmedie Wall Street Journal (WSJ) havde nemlig den polske frihedshelt og modtager af Nobels Fredspris, Lech Walesa på forsiden på dagen for topmødets start. Og ikke nok med det. WSJ blev nemlig uddelt til samtlige konferencedeltagere under topmødet, så Lech Walesa blev og de demokratiske problemer i Polen blev et af de store samtaleemner på gangene.

  Anledningen til historien var, at Polens nye regering har fjernet Lech Walesa fra de polske historiebøger, og beskyldt ham for at være spion for russerne.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Lech Walesa skrives ud af bøgerne om Polens historie

  Overrasket polsk statsminister

  Ifølge polennu.dk kilder var statsminister Mateusz Morawiecki mildest talt chokeret over, at Lech Walesa har så stor betydning i den frie verden, og at den polske regering er udsat for så massivt et internationalt pres. Og det gjorde stort indtryk på den nye regeringsleder, at modtagelsen af ham af samme grund, blev så kølig fra de øvrige stats- og virksomhedsledere side. Artiklen – med udgangspunkt i regeringens behandling af Lech Walesa, er en sønderlemmende kritik af den polske ledelses bestræbelser på at genindfører diktatur i Polen.

  Ny form for demokrati

  Avisen skriver: Lov og Retfærdigheds-regeringen en ny form for demokrati ud fra en populistisk og nationalistisk vision. Hertil kommer at regeringen ikke bare underminere arven efter Lech Walesa, men også de seneste tredive års forhåbninger om en demokratisk stat efter vestligt forbillede.

  SE ARTIKEL
  Wall Street Journal: Polens nationalistiske regering fjerner Lech Walesa fra historiebøgerne (engelsk)