Polens 99 års fødselsdag blev fejret over hele landet

  11_nov_2017_warsaw
  Uafhængighedsmarchen i Warszawa samler normalt cirka 100.000 deltagere, der fejrer Polens selvstændighed. Nu vil borgmesteren have den aflyst på grund af racistiske og fascistiske undertoner fra arrangøren. Arkivfoto.

  Polen fejrede nationaldag – eller 99 års fødselsdag – lørdag,med mere end 300 arrangementer over hele landet. Den historiske nationale march blev havde langt færre deltagere i år end sidste år, oplyser bystyret i Warszawa. Privatfoto.


  WARSZAWA: Polens nationaldag blev lørdag fejret over hele landet, og i år uden sammenstød mellem voldelige ultranationalister og andre polakker.


  Lørdag var det nationaldag i Polen, den vigtigste helligdag – og altid fridag. Dagen blev fejret ved 308 arrangementer over hele landet.

  – Uafhængighedsdagen var sikker. Vi kunne se røde farver i Warszawas gader, og det var et smukt syn. Vi er stolte over, at så mange polakker har deltaget i arrangementerne, siger indenrigsminister Blaszczak søndag.

  Ekstra politi

  Han takkede også politiet for at have gjort en stor indsats. 8.600 politimænd var kaldt på arbejde lørdag, og de 2.500 af dem kom fra steder udenfor den polske hovedstad. I andre store byer i Polen var 6.900 politifolk kaldt ekstraordinært på arbejde for at sikre god ro og orden.

  I Warszawa var der varslet flere store demonstrationer, og den traditionelle nationalistiske march der sluttede foran det nationale stadion på Wislas østlige bred, havde i år besøg af andre ultranationale fra udlandet, uden at det i øvrigt blev bemærket. Og langt færre deltog i marchen i år, oplyser bystyret i Warszawa.

  Færre deltagere?

  Ifølge arrangørerne og de nationale myndigheder, var der cirka 60.000 deltagere til den store traditionelle march, samme antal som ved sidste års march. Men hos Warszawa kommune, som er vant til at tælle folk i byen, oplyser man at højest 30.000 deltog i marchen. En talsmand for bystyret siger også, at deltagerne brugte fyrværkeri, der ellers var blevet ulovligt tidligere på året.

  Historisk baggrund

  Den nationalistiske march er arrangeret af de to ultrahøjre organisationer ONR og Det Unge Polen af historiske grunde. Organisationerne har nemlig rødder helt tilbage til 1930’erne.

  I konflikt med regering

  De to organisationer, som var forbudt under kommunismen i Polen (1945-1989) repræsentere i dag nogle meget ultra-nationalistiske holdninger, men tæller tilsammen kun cirka 2.000 aktive medlemmer over hele Polen. Nogle skønner, at tallet er 3.000 højere. Organisationerne hævder selv, at de er 10.000 aktive, men det kan ingen andre bekræfte.

  Organisationernes vigtigste opgave er at arrangere den årlige march, som organisationer altid har gjort, men de er uden for politisk indflydelse i Polen og er modstandere af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som de mener er for vage. Marchen er kendt og berygtede for særdeles ultra nationalistiske synspunkter, som ikke nyder opbakning i den polske befolkning.