Polens befolkningstal falder med millioner

  De små polske årgange betyder, at en polsk medarbejder i fremtiden skal forsørge to pensionister, udover sin familie og sig selv. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: En polsk arbejdstager skal i fremtiden forsørge to pensionister, sin mand/kone, børn og sig selv, når de små polske årgange slår igennem.


  I 2035 vil Polens befolkning været faldet med 2,2 millioner mennesker, skriver Warszawa Business Journal.

  Eksperter og analytikere har længe advaret om, at de små årgange i Polen slår igennem og skaber uro i den polske husholdningsøkonomi. Befolkningstallet og især den aktive arbejdsstyrke skrumper markant i fremtiden.

  Store årgange på pension

  Et andet af de store problemer er, at de personer, der blev født i efterkrigstiden og som er omkring de 60 år i dag, nu sidder på mange vigtige og indflydelsesrige poster.

  Eksperterne frygter, at der ganske enkelt ikke er kompetente hoveder nok til at overtage stillingerne, når de nuværende ledere om kort tid går på pension.

  Økonomisk problem

  Ifølge det officielle polske statistiske kontor (GUS), vil Polens befolkning skrumpe med 2,2 millioner mennesker i 2035. Det betyder – økonomisk set – at hver eneste polske lønmodtager til den tid, skal ’forsørge’ sig selv, familien og to pensionister.

  Lettere at have børn

  Demografer og vismænd presser den polske regeringen til at gøre det lettere for familier at få råd til børn, lave bedre og flere børnehaver, bedre pasningsmuligheder efter skoletid, og en reform af arbejdsmarkedet der gør arbejdstiden for børnefamilier mere fleksibel.

  Flere eksperter peger også på, at begrebet hjemmearbejdspladser skal fremmes, for at modgå skadevirkningerne af de dystre udsigter.