Polens parlamentet i demokratisk undtagelsestilstand

  kod

  Tusindvis af demonstranter tog natten igennem opstilling ved det polske parlament, og i flere byer i Polen var der demonstrationer for frie medier og pressefrihed i Polen. Foto: KOD.


  WARSZAWA: Polens parlament gik fredag i opløsning, og landet befinder sig nu i den største demokratiske krise siden kommunismens fald.


  Hele natten har parlamentsmedlemmer opholdt sig i det polske parlament Sejmen, der er omringet af demonstranter, efter at et ledende medlem af oppositionen blev smidt ud af parlamentets formand.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Kaos og ballade i det polske parlament

  Udelukket medlem

  Optrinnet skete efter at næstformanden for Borgernes Platform (PO) i Sejmen Michal Szczerba kaldte en ny regel om begrænsninger af journalisters adgang til parlamentet for forfatningsstridig. Herefter kom der spontane tilråb fra medlemmerne af parlamentet med krav om demokrati og frie medier.

  Massiv pressedækning

  I forvejen havde de ikke-statskontrollerede medier besluttet at boykotte dækningen af fredagens møde i Sejmen, hvor også finansloven og et andet kontroversielt forslag skulle vedtages. Men forsamlingen skulle vise sig at blive en af de mest pressedækkede nogensinde.

  Nyt parlament

  Medlemmer af oppositionen forlod deres pladser, og besatte talerstolen og præsidiet i Sejmen i protest mod udelukkelsen af et medlem. Det betød at parlamentets arbejde måtte indstilles. Polens stærke mand, partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski beordrede efter timer, sine PiS-medlemmer til en tilstødende bygning. Kaczynski kaldte reaktionerne for parlamentarisk hooliganisme. Polens stærke mand sagde også om et oppositionsmedlem på tv, at hun skulle skride ad helvede til.

  – Vi vil ikke finde os i at blive terroriseret. Vi vil helt sikkert vedtage finansloven, sagde en vred partiformand fredag. Og det skete i et andet lokale, hvor kun 236 af Sejmens 460 medlemmer var til stede. Her blev finansloven vedtaget med 234 stemmer.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Lykketoft: Udviklingen i Polen er meget skræmmende

  Ugyldig finanslov

  De øvrige parlamentsmedlemmer kalder beslutning for ugyldig.
  Tusindvis af demonstranter tog opstilling omkring parlamentet, og lagde en jernring så medlemmerne ikke kunne komme ud. Demonstranterne kom med slagord som: Frie medier, demokrati og overhold forfatningen; natten igennem.

  Politiet brugte vold

  Da Jaroslaw Kaczynski og statsminister Beata Szydlo ville hjem fra parlamentet i nat, brugte politiet vold mod demonstranterne der blokerede vejen ud af Sejmen. Politiet har siden meddelt, at ingen er kommet til skade under aktionerne, og at der ikke er brugt tåregas eller andre stærke magtmidler mod demonstranterne.

  polennu.dk har dog set filmklip med tåregas fra nattens aktion, omend det ikke ud fra materialet kan fastslås hvem der har taget det i anvendelse.

  Sov i Sejmen

  Flere parlamentsmedlemmer har tilbragt natten i Sejmen, og de vil blive der indtil Michal Szczerba får lov at genindtræde i Sejmen, efter udelukkelsen fredag. Imens fortsætter demonstrationerne udenfor.

  Medier i protest

  De frie polske medier har protesteret overfor de ny angreb på pressefriheden, ligesom formanden for de europæiske journalister, Mogens Blicher Bjerregaard er rystet over den polske regering, og de nye regler om begrænsninger i mediers adgang til parlamentet.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Journalistformand: Der er brug for stærke reaktioner fra EU

  De polske medier der har protesteret mod begrænsningerne i journalisters adgang til Sejmen er:
  Dziennik Gazeta Prawna, Fakt, Forum Polska Agencja Fotografow, Gazeta Wyborcze, Grupa Onet, Grupa WP, Najwyzszy Czas, Newsweek, Nowa TV, Polsat News, Polska Press, Press Club Polska, Puls Biznesu, Radio Eska, Radio Zet, RMF FM, Rzeczpospolita, Super Express, Superstacja, TOK FM, TVN, Tygodnik Powszechny, og Wprost.