Polens præsident død i flystyrt ved Katyn

Lech_Kaczynski,_sh

Polens præsident Lech Kaczynski er omkommet i et flystyrt ved Katyn i formiddags.


OPDATERET: Præsident Lech Kaczynskis fly er i formiddag styrtet ned 1,5 km fra Smolensk ved Katyn i Rusland. Alle ombordværende er omkommet.


Polens præsident Lech Kaczynskis og hans hustru er styrtet ned med sit fly under indflyvningen til lufthavnen i den russiske by Smolensk. Det bekræfter den polske udenrigsminister, Radek Sikorski.

Med om bord var 96 personer, heraf flere fra den politiske elite i Polen. Alle ombordværende er omkommet, oplyser de russiske myndigheder. Der er fortsat usikkerhed om det præcise tal.

Polske elite

Den polsk hærchef, centralbankchefen og viceudenrigsministeren var ombord. I flyet var også mange af de forskere, som arbejder med at finde sandheden om Katyn-sagen.

Katyn

Lech Kaczynski var på vej til Katyn for at markere 70 året for massakren i Katyn-skovene. Mere end 22.000 medlemmer af den polske elite, heraf mindst 15.000 var polske officerer, blev nakkeskudt på ordre fra Stalin. Indtil 1990 gav Sovjetunionen tyskerne skylden for drabene.

Teori

Flystyrtet skete i tåge, og ifølge flere uofficielle kilder, måtte præsidentens fly opgive første forsøg på at lande. Da landingen ikke kunne gennemføres, vendte flyet rundt og ramte en trætop med vingen, hvorefter flyet styrtede ned. Ulykken skete 1,5 km fra landingsbanen ved lufthavnen i Smolensk.

Præsidentflyet var et russisk bygget Tupolev Tu-154, der blev introduceret i 1968.

Polsk top

Mange af Polens politiske og militære elite har mistet livet i ulykken, herunder Polens sidste præsident i eksil Ryszard Kaczorowski, tidligere forsvarsminister Jerzy Szmajdzinski, leder af præsidentens kontor Wladyslaw Stasiak, præsidentens talsmand Pawel Wypych, Secretary of State Mariusz Handzlik, leder af Lov og Retfærdighed parti i parlamentet Przemyslaw Gosiewski, MP Zbigniew Wassermann og Biskop Tadeusz Ploski.

Komorowski nyt statsoverhoved

Bronislaw Komorowski, der netop var valgt som præsidentkandidat for sit parti, er nu det polske statsoverhoved. Ifølge Polens forfatning, er det i tilfælde af en præsidents død, den næsthøjest rangerende politiker der overtager opgaven som statsoverhoved.

I dette tilfælde er det formanden for Sejmen, Bronislaw Komorowski, der lignede en vinder til præsidentvalget senere på året.

Polsk nationale tv – TVP oplyser, at der skal arrangeres et præsidentvalg indenfor to uger, og det skal finde sted indenfor to måneder (60 dage).