Polens regering har taget magten i Højesteret

  duda_hoejesteret

  Polens præsident Andrzej Duda har udnævnt en ny formand for Højesteret. Det har dommerne i Højesteret også, men det er ikke den samme person. På billedet er det præsidentens valg af ny højesteretsformand, Julia Przylebska. Foto: Andrzej Hrechorowicz/KPRP.


  WARSZAWA: Polens justitsminister truer dommere med repressalier, hvis ikke de accepterer præsidentens valg af ny formand.


  Den største demokratiske krise siden kommunismens fald fortsætter i Polen. Nu gælder det Højesteret.

  To nye formænd

  Mandag fratrådte den tidligere højesteretsformand som planlagt fra sit embede. I konsekvens af det havde retten så udpeget næstformanden som ny formand, som loven foreskriver. Men onsdag udpegede Polens præsident Andrzej Duda i stedet en anden formand for Højesteret, efter en ny lov der er en uge gammel. Den nye formand for Højesteret Julia Przylebska blev indsat ved en ceremoni i Præsidentpaladset.

  Afviser formand

  Det skridt har dommerne afvist at accepterer, og kalder handlingen i strid med den polske forfatning. EU har også udtrykte mistillid, og kalder præsidentens ændringer i strid med principperne i tredelingen af magten i et demokrati, som er en forudsætning for medlemskabet af EU.

  Minister truer dommer

  Trods opbakning til Højesteret fra EU, så går Polens justitsminister Zbigniew Ziobro alligevel et skridt videre i fordømmelsen af dommerne, og har nu direkte truet standen med repressalier, hvis ikke de retter ind efter regeringen og præsidentens ønske.

  Ingen indflydelse

  Ifølge en for længst pensioneret højesteretsformand i Polen, så er handlingen fra justitsministeren et udtryk for at regeringen intet har forstået.

  – En regering har overhovedet ingen beføjelser overfor dommerstanden, siger den tidligere dommerformand til TVN 24.

  Fusk med Dansk Folkeparti

  Den polske justitsminister Zbigniew Ziobro er i forvejen en kontroversiel herre. I Europa er han mest kendt for sin rolle i Meld-skandalen, hvor Dansk Folkeparti har stået bag systematisk fusk overfor EU. I Polen er justitsministeren en af dem der har modtaget penge gennem Dansk Folkepartis søsterparti Solidarni Polska.

  Formand for Meld

  Ziobro har været formand for Meld-Fonden i den periode, hvor der er blevet fusket for millioner af kroner i flere lande til private formål. Den polske justitsminister har personligt modtaget mange af de ulovlige EU-penge, mens han var i oppositionen i Polen sammen med andre kritikere af blandt andet EU.

  Tavshed i Polen

  Sagen der blev afsløret af Ekstra Bladet og Newsweek Polska har været meget omtalt i Danmark, men så godt som alle andre polske medier har fortiet sagen i angst for repressalier fra justitsministeren, siger Newsweek Polska journalist Wojciech Ciesla til polennu.dk. Kun Newsweek Polska har fremført sagen i Polen, selv om beviserne for fusk er klokkeklare, siger Ciesla.

  Egen anklagemyndighed

  For nylig fik justitsministeren udvidet sine beføjelser, så han uden domsforhandling, kan indlede sager og efterforskninger på samme måde som ellers kun den uafhængige anklagemyndighed har ret til.