Polens regering tager magten over domstolene

  forfatningsdomstol_protest_polen_demo_demonstration_jens_moerch

  Demonstrationer foran statsministeriet i Polen imod ændringer i forfatningen og indskrænkninger i demokratiet. Onsdag aften tog den polske regering magten over domstolene. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Det polske parlament vedtog onsdag et kontroversielt lovforslag, der reelt giver magten over domstolene til regeringen.


  Trods advarsler fra EU og Europarådet, der er Europas demokratiske vagthund, så vedtog et snævert flertal i det polske parlament onsdag en ny kontroversiel lov. Den nye lov er endnu et opgør med magtens tredeling i landet, og endnu et anti-demokratisk skridt taget af Polens Kaczynski regering.

  Kaczynski, Putin og Erdogan

  Frankrigs præsident har sammenlignet Jaroslaw Kaczynski med Putin og Erdogan, og med afgørelsen i parlamentet onsdag har EU fået endnu et argument for at indfører sanktioner overfor Polen, sanktioner der i sidste ende kan resultere i et polsk farvel til EU.

  Imod alle aftaler

  Den polske regerings overtagelse af kontrollen over myndighederne, de statsejede virksomheder, medier – og nu også domstolene, strider fundament imod de internationale aftaler Polen har indgået, herunder betingelserne for medlemskabet af EU.

  Bog til Kaczynski

  Et førende medlem af oppositionen ville onsdag overrække Jaroslaw Kaczynski en bog om forfatningen inde i det polske parlament Sejmen, men det blev forhindret af to PiS-medlemmer, der stillede sig op for at beskytte Kaczynski. Et andet medlem af oppositionen udtrykte det således under debatten i parlamentet:

  – Det svarer jo til, at man ved en fodboldkamp lader det ene holds fans være dommere over kampen.

  Nederlag til Kaczynski

  Jaroslaw Kaczynski led et synligt nederlag mandag i forbindelse med hans månedlige Smolensk optog, hvor et par hundrede deltog, mens polakker i tusindtal havde taget opstilling i en moddemonstration. De fremmødte råbte DEMOKRATI og LECH WALESA til stor irritation for Smolensk optoget, der havde fået hjælp af en stor højttalervogn der skulle overdøve de utilfredse polakker. Flere tusinde betjente var sat til at beskytte Kaczynskis Smolensk optog, der har udviklet sig til en polsk farce.

  EU reaktion

  Det ventes at EU og Europarådet vil reagere skarp på Polens seneste lov om domstolene, hvis ikke som det antydes i flere medier, at EU, Tyskland og Frankrig allerede helt har opgivet dialogen med den polske ledelse.