Polens senat afviser nye love om retsstaten

Polens tidligere statsminister Beata Szydlo (MEP) beskyldte tidligere udenrigsminister Radek Sikorski (MEP) for at lyve, om de nye kontroversielle polske love om domstolene. Det skete på en dag, hvor bølgerne også gik højt i Warszawa, da senatet afviste samtlige vedtagne love om domstolene. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Bølgerne gik højt i det polske parlaments overhus onsdag da emnet var nye retsreformer. Også i Europa-Parlamentet røg polakker i totterne på hinanden, og USA truer med at stoppe støtten til Polen.


Følelserne var i kog, der blev råbt og skreget, og den polske justitsminister Zbigniew Ziobro mistede besindelsen, da det polske overhus – senatet – besluttede at afvise de kontroversielle love, som parlamentet vedtog lige før jul. Det er de samme love, der har fået den europæiske dommerstand, EU-kommissionen og EU-domstolen til at kritisere Polens ledelse. De nye love er et brud på principperne for retsstaten med uafhængige domstole.

Minister: Dommerne er upopulære

– Dommernes prioriteringer i Polen er kun erhvervsinteressen – råbte justitsminister Zbigniew Ziobro, da han personligt var mødt op i senatet onsdag for at argumentere for de nye kontroversielle love. Han sagde, at ingen regeringer efter 1989 har ryddet ordentligt op efter kommunismen.

– Domstolene og dommere får flere negative end positive reaktioner i meningsmålingerne. Medierne skriver om folk der slipper for korruptionsskandaler, om berusede dommere i retsbygninger og berusede dommere der kører bil, og som er lovovertrædere, almindelige tyve og andre forbrydere, tordnede justitsministeren.

Reaktionerne på justitsministeren tale var så voldsom, at det var nødvendigt for senatets mødeleder at udsætte møde. Trods seks timers intens debat, kom ingen af parterne tættere på hinanden.

Tilbage til Sejmen

Senatsformand Tomasz Grodzki meddelte, at et flertal har besluttet at afvise samtlige nye forslag under et, og sende dem tilbage til parlamentets underhus, Sejmen. Det blev noteret, at medlemmerne af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) i senatet, stemte imod. Parlamentets overhus skal nu tage stilling til afvisningen, men kan gennemføre forslaget alligevel med præsidentens opbakning.

Tidligere statsminister og udenrigsminister i skænderi

Det var ikke kun i senatet i Warszawa, at der var stor strid om de nye love om domstolene. Også i Europa-Parlamentet i Strasbourg gik bølgerne højt om polakkernes nedbrydning af retsstaten onsdag. Her var det tidligere statsminister Beata Szydlo (PiS) der blev anklaget af tidligere udenrigsminister og parlamentsformand Radek Sikorski for, at det var i hendes tid som statsminister (2015-2017), at linjen om politisk overtagelse af domstolene blev lagt. Selv om det er et faktum, reagerede den tidligere PiS-regeringschef meget aggressivt mod Sikorski, og anklagede den tidligere udenrigsminister for at lyve.

Gul kort fra USA

Medier over hele verden beretter med stor bekymring om udviklingen i Polen. New York Times skriver blandt andet, at de amerikanske politikere – demokraterne og republikanerne – samstemmende siger til avisen, at USA vil stoppe den militære støtte til Polen, hvis landet ikke længere er et demokrati med uafhængige domstolen.

– Og det er uanset, hvad Polen og Trump i øvrigt har aftalt, skriver avisen.