Tusk_og_Sarkozy_i_Paris
PARIS: Statsminister Donald Tusk har været til samtaler med præsident Nicolas Sarkozy og hans franske kollega Francois Fillon, forud for det polske formandskab.

Der er nok af udfordringer, når Polen overtager formandskabet i EU den 1. juli. De 27 lande skal med polakkerne for bordenden, blive enige om EU’s budget fra 2014 – 2020.

Uenighed om budget

Frankrig er sammen med Tyskland, Storbritannien og Sverige de største bidragydere til EU-kassen, men Polen er det land der modtager flest penge fra EU. Polen ser gerne det høje budget fastholdt, men de store bidragerlande, vil reducere deres del af fællesskabet.

Grænsekontrol

Situationen i Nordafrika og de åbne grænser i Schengen-samarbejdet, blev også berørt i Paris. Også her er der på forhånd uenighed mellem Frankrig og Polen.

Præsident Sarkozy opfordrede for nylig til en midlertidig genoptagelse af grænsekontrollen på grund af tilstrømningen fra Nordafrika og andre lande uden for EU. Også den danske statsminister vil have grænsekontrol, men det har vakt vrede i Bruxelles.

Ny uenighed

Den polske statsminister siger i en kommentar, at han er parat til at lytte til alle argumenter fra EU-partnerne om hvordan man kan fjerne de negative sider af den ulovlige indvandring, men understregede, at for Polen var de åbne grænser, en af de største fordele ved EU-medlemsskabet.

Europa-rejse

Den polske statsminister har været på rejse til flere europæiske hovedstæder, forud for det polske formandskab der begynder den 1. juli 2011. Danmark overtager fra Polen 1. januar 2012.