Polens største landsindsamling i denne weekend

De herboende aktive polske kræfter bag Polens største landsindsamling, Det Store Juleorkester (WOSP) i Danmark er klar til show på søndag i Hundige Boldklub. Alle er velkomne. Privatfoto.

KØBENHAVN: Over hele Polen og i hundrede andre lande, samles der ind til den største frivillige landsindsamling Det Store Juleorkester. Også i Danmark samles der ind – og alle er velkomne til auktionerne søndag i Hundige.


På søndag skydes Polens største ikke-statslige landsindsamling i gang, Det Store Juleorkester (WOSP). Det er 28. gang at indsamlingen gennemføres, og det er stadig initiativtageren Jerzy Owsiak der står bag. Siden begyndelsen har WOSP – alene til hospitalsudstyr – kunnet give udstyr for 1,1 milliarder zloty væk, oplyser arrangørerne.

Tragisk indsamling sidste år

I år bliver arrangementet påvirket af, at borgmesteren i Gdansk, Pawel Adamowicz, ved WOSP-åbningen i 2019, blev overfaldet og stukket flere gange med en stor kniv. Den populære borgmester blev erklæret død dagen efter. Adamowicz var en flittig støtter af indsamlingen, og hvert år kunne man møde den store borgmester med raslebøssen for de svageste, på gader, shopping center og stræder i Gdansk. Det er også derfor at enken, det nyvalgte medlem af Europa-Parlamentet Magdalena Adamowicz, trods mandens død, også er aktiv i indsamlingen. I år skydes indsamlingen atter i gang i Gdansk.

Gdansk på søndag

Men også i Danmark samles der ind. For andet år i træk står de samme polakker bag.

– Sidste år havde vi besøg af cirka 500 gode folk der støttede os, og i år regner vi med mere end det dobbelte, siger Arkadiusz Cieslinski, der er ansvarlig for indsamlingen i Danmark til polennu.dk. Han er en af fem herboende polakker, der har sat det store arrangement i gang i Danmark.

I Hundige på søndag

På søndag er der WOSP-Danmark indsamling i Hundiges Boldklub. Arrangementet begynder klokken 11.00 og fortsætter frem til klokken 17.00. Dagen byder på to livebands, konkurrencer for børn og voksne, madboder med polske specialiteter. Og ikke mindst auktioner. Masser af auktioner. Sponsorer og andre har stillet vare og ydelser gratis til rådighed, og penge der kommer ind via auktionen, går til gode formål. Vel at mærke ubeskåret. Alle arbejder frivilligt. polennu.dk har doneret en indrammet eventplakat fra Lech Walesa besøget i Arbejdermuseet med Lykke Friis i København i september, og med den tidligere præsidents personlige signatur.

Støt indsamlingen

Har du noget, som du gerne vil give til indsamlingen, så ring til Arkadiusz Cieśliński på +45 71406138, Dariusz Pachala +45 22418969 eller til Teresa Aldona Piotrowicz på nummer +45 52581272.

Hetzet af regeringen

Den uskyldige landsindsamling er desværre blevet gjort til hadeobjekt på det polske TVP, hvor regimets modstandere gennem blandt andet dukkefilm, beskylder festivalleder og borgmester for at være jøder, og at de derfor tager alle penge der bliver samlet ind, til sig selv. Hetz-dukkefilmen er jævnligt blevet sendt på det polske public service-tv, TVP, som netop har modtaget 2 milliarder zloty, til at drive regerings venlig programvirksomhed for.

Politik i alt for tiden

Det er forbudt de statslige organisationer og statsejede virksomheder i Polen, at bidrage med noget som helst til landets største og ældste frivillige indsamling. Det er en politik regeringen har indført efter 2015.

– Støt børnene, støt de udsatte – og støt dem som Polens regering ikke vil lege med, lyder en af opfodringerne fra en sponsor.

Over hele verden

Det Store Juleorkester samler ind i cirka 100 lande over hele verden; blandt andet i England, Holland, Irland, USA, Canada, Spanien, Australien, Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig, Belgien, Luxemburg, Østrig, Slovenien, Kroatien, Schweiz, Rusland, Mexico, Thailand, Indonesien, Tanzania, Japan, Kina, Singapore, Ungarn, Cypern, Island og Danmark.

Det Store Juleorkester havde fredag indsamlet cirka 9 millioner zloty.