Polsk aktivist idømt straf for at hjælpe med abort

Idømt straf
Justyna Wydrzynska er idømt straf – otte måneders samfundstjeneste – efter at have hjulpet en kvinde med at skaffe abortpiller. Foto: Abort Dream Team.

WARSZAWA: Polsk kvinderettigheds aktivist er idømt straf for at hjælpe gravid kvinde med abort, mod mandens vilje. Sagen har udløst internationale reaktioner.


En polsk kvinderettighedsaktivist er idømt straf på otte måneders samfundstjeneste, efter at have hjulpet en gravid kvinde med at gennemføre en abort. Eller med rettens ord; ”ved at hjælpe til med at afslutte graviditeten”.

Den dømte er kvinderettighedsaktivisten Justyna Wydrzynska, der er medlem af gruppen Abort Dream Team, der hjælper kvinder i Polen, der ønsker at afbryde deres graviditet. Hun har sendt fortrydelsespiller (abortpiller) til en kvinde der ikke ønskede at få et barn. Hendes mand opdagede det, og meldte sagen til politiet.

Retssagen begyndte for et år siden, og har vakt stor international opmærksomhed. Flere menneskerettigheds-grupper og medlemmer af Europa-Parlamentet kritiserer de polske myndigheder for sagen. Dagens dom er allerede blevet fordømt af Amnesty International og mange andre organisationer, der kræver at dommen bliver omstødt.

(Artiklen fortsætter under)

I sagen havde en kvinde – Anna – der var 12 uger henne i graviditeten, kontaktet abort-gruppen, for at få hjælp til at få gennemført en abort i udlandet. Men hendes mand tvang hende til at blive i Polen, og i stedet bad hun om abortpiller. Dem fik hun af den nu dømte aktivist Justyna Wydrzynska.

Hun er dømt i henhold til en lov fra 1997, der kriminaliserer det, “at give en gravid kvinde hjælp til at afbryde en graviditet eller tilskynde hende til at gøre det”. De, som findes skyldige, kan risikere op til tre års fængsel.

Idømt straf: Staten er skurken

Justyna Wydrzynska sagde i retten, at hun er uskyldig:

– Det er staten, der er den skyldige – den har svigtet mig, Anna og millioner af andre kvinder, sagde hun og tilføjede:

– Enhver empatisk kvinde ville handle på samme måde for at hjælpe en anden kvinde i nød, sagde den dømte. En stor del af retssagen blev holdt for lukkede døre, og dommens præmisser er fortrolige.

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder