Polsk BNP-vækst i andet kvartal lavere end forventet

BNP-vækst
Polen havde i andet kvartal i år end historisk lav BNP-vækst. Det viser de seneste tal fra Polens Statistik (GUS). Arkivfoto.

WARSZAWA: Den polske BNP-vækst i andet kvartal i år, er langt mindre end første kvartal og mindre end eksperterne havde forudset.


Den polske BNP-vækst for andet kvartal er opgjort til 5,3 procent, oplyser det Polens Statistik (GUS). Det er langt under hvad eksperterne har spået i prognose.

Prognose: Mindre fald i BNP-vækst

Her regnede man godt nok med et fald, men kun til 6 procent. Det er med undtagelsen af andet kvartal i 2020 – hvor corona-pandemien ramte – den laveste vækst i et kvartal siden 1996.

I første kvartal af 2022 var der en BNP-vækst på 8,5 procent.

Af data der allerede er tilgængelige fra andet kvartal, fremgår det at to store områder; byggeriet og detailhandel er gået markant tilbage. Ikke mindst grundet stigende priser og mangel på arbejdskraft.

Polen har rekordhøj inflation. I juli var den på 15,6 procent. Det er den højeste siden marts 1997. For at modvirke inflationen har Polens nationalbank sat renten op flere gange. Den er nu på 6,5 procent, det højeste siden februar 2005.

Arbejdsløsheden var i juni på 4,9 procent, det laveste tal siden 1990, da Polen blev selvstændig og fri af kommunismen.

I slutningen af august frigiver GUS alle nøgletallene fra andet kvartal, der giver grundlaget for den faldende BNP-vækst.

 

polennu.dk har ingen betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.