Polsk byråd vil fjerne russisk mindesmærke

  stettin_statue_roede_haer_polen_

  Monumentet til ære for Den Røde Hærs befrielse/besættelse af Polen i 1945 i Szczecin (Stettin). Nu har bystyret besluttet at fjerne monumentet. Foto: Przemek Golynski, polennu.dk.


  SZCZECIN: Byrådet i Vestpommerns hovedstad har besluttet at fjerne et mindeanlæg for Den Røde Hær i centrum af byen.


  Et flertal i byrådet i den polske by Szczecin (Stettin) har besluttet at fjerne et mindeanlæg for Den Røde Hær, der står på en central plads i byens centrum. 23 medlemmer stemte for og tre imod.

  Mangel på respekt

  Dawid Krystek, der er valgt for Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD), stemte i mod, og mener at de som stemte for fjernelsen af mindesmærket er højreekstremistiske kræfter, der “ikke har respekt for de tusinder af sovjetiske og polske soldater, der blev dræbt sammen i kampe fra Elblag til Szczecin.

  Krystek mener ikke, at byrådets beslutning er juridisk bindende. Han er overbevist om, at borgmesteren i Szczecin ikke vil fjerne mindesmærket uden samtykke fra Rusland.

  Borgere blev slaver

  Byrådsmedlem Marek Duklanowski fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) siger, at beslutningen i byrådet er på linje med borgernes ønsker, og han tilføjer, at Den Røde Hær ikke befriede byen, men tog byens borger som slaver.

  5 års dagen

  Monumentet der er en hyldest til Den Røde Hær for indsatsen i Vestpommern under Anden Verdenskrig, blev afsløret den 23. april 1950 – på fem års dagen for byens befrielse/ny besættelse.

  Russiske klager

  I 1992 blev der udøvet hærkværk på monumentet, hvor en femtakket stjerne blev stjålet. Rusland har gentagne gange klaget til Polen over at mange byer fjerne symboler fra kommunisttiden. Såvel den nuværende som den tidligere polske regering har begge henvist til, at den slags beslutninger tages lokalt.