Polsk fødte Klose spiller VM-finale for Tyskland

Miroslav_Klose

Den polskfødte fodboldstjerne, Miroslaw Klose der spiller for Tyskland, bliver alligevel ikke æresborger i fødebyen Opole i Polen. Foto: Michael Kranewitter.


OPOLE: Når Tyskland spiller VM finale i aften, er den eneste spiller der har prøvet en VM-finale før, VM-topscoren gennem alle tider, den polsk-fødte Miroslaw Klose.


Fodbold VM’s topscorer gennem alle tider, den polskfødte Miroslaw Klose, spiller i aften finale om verdensmesterskaberne i fodbold for Tyskland.

Født i Polen

Klose blev født i Opole i Polen i 1978 af etnisk tyske forældre, som blev i området efter de vestlige territorier blev givet til Polen efter Anden Verdenskrig, som erstatning for de tabte områder i Ukraine, Hviderusland og Litauen.

8-årig til Tyskland

8 årige Klose fulgte sin far, der også var professionel fodboldspiller, til Tyskland i 1986, hvor han siden har opholdt sig. Klose taler stadig polsk hjemme.

Ikke æresborger

I Klose’s fødeby, Opole, har de netop trukket et tilbud om at gøre ham til æresborger i byen tilbage. Det sker efter et møde mellem fodboldstjernen og de lokale myndigheder.

Dialog om Opole

Det er borgmesterkandidaten Arkadiusz Wisniewski i Opole, der kom med ideen om at gøre Klose til æresborger i Opole, hovedbyen i Øvre Schlesien.

– Vi ville indlede en dialog om, hvordan kan gøre brug af den utrolige succes som denne mand har opnået, en mand der kommer fra vores by, siger Wisniewski til hjemmeside opole.sport.pl.

– Desværre, gik diskussionen i en helt forkert retning.

Tysk-polske følelser

– I stedet for at tale om sport, og hvad vi kan gøre for Opole – som var argumentet for at gøre ham til æresborger, blev det i stedet til følelsesmæssige reaktioner over de polsk-tyske forhold, siger borgmesterkandidaten, der gerne vil vælges til efteråret.

– Så vi vil alligevel ikke sende anmodningen (for at gøre ham til æresborger, red.), siger Arkadiusz Wisniewski.

Bliver inviteret

Viceborgmesteren i Opole Krzysztof Kawalko siger, at selv om han ikke bliver æresborger, så vil han blive inviteret til byen.

Klose er den mest scorende spiller i VM-slutrunder nogensinde, og skal i aften spille finale for Tyskland mod Argentina.