Polsk frihedshelt fejres 200 år efter sin død

  kosciuszko_statue_i_chicago_usa_wikimedia

  Statue af den polske frihedshelt Tadeusz Kosciuszko i Chicago, USA. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den polske frihedshelt Tadeusz Kosciuszko kæmpede for både polakkers og amerikaneres frihed og døde for 200 år siden i år.


  Polen mindes i år Tadeusz Kosciuszkos 200 års dødsdag med en række mindehøjtideligheder og events, blandt andet med en konkurrence, som hele verdens befolkning kan deltage i.

  Polsk og amerikansk uafhængighed

  Tadeusz Kościuszko er bedst kendt for at deltage i polakkernes opstand mod Rusland i 1794, der siden fik navn efter ham, og som i historiebøgerne stadig huskes som Kosciuszko-opstanden.
  Før det havde han også deltaget i amerikanernes frihedskrig mod England, der endte med amerikansk uafhængighed i 1776.
  Helt så heldige var polakkerne ikke, da den polske opstand endte i fiasko og russisk overherredømme, og Polen blev udslette som nation, og måtte vente på sin uafhængighed helt frem til 1918.

  Kæmpede for bønder og slavers frihed

  Kosciuszko var ligesom mange fra sin tid inspireret af tanker om frihed, lighed og broderskab, og han var stærk fortaler for frihed for både de polske fæstebønder og slaverne i USA.

  Skal huskes

  For at mindes Kosciuszko har organisationen Kosciuszko Heritage i Australien udskrevet en verdensomspændende kunst-konkurrence, hvor man frem til udgangen af juli måned i år kan indsende kunstværker, der har forbindelse med Kosciuszkos liv og værdier. Prisvinderne udråbes ved et gallashow i Sidney 3. oktober.

  Konkurrencens støttes desuden af Kopiec Kosciuszko i Krakow, Kosciuszko Foundation og Kosciuszko Foundation Poland.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Kosciuszko