Polsk luftrum krænket af helikoptere fra Belarus

To helikoptere fra Belarus på øvelse, har mandag eftermiddag krænket polsk luftrum, ved at flyve flere kilometer ind over grænsen i lav højde. Foto: MON.

OPDATERET: Polens forsvarsminister bekræfter, at polsk luftrum er blevet krænket af helikoptere fra Belarus.


Opdateret 22:38

Polens forsvarsministerium bekræfter tirsdag aften, at helikoptere fra Belarus har krænket polsk luftrum. Selv om mange så helikopterne, så afviste ministeriet tidligere på dagen, at de bellarussiske helikoptere var fløjet ind over Polens grænse. Men det har de, siger forsvarsministeren nu efter samtaler med de polske tjenester.

Hændelsen har omgående fået Polen til at sende yderligere forstærkninger og kamphelikoptere til området.

I en meddelelse fra forsvarsministeriet er det fastslået, at to helikoptere fra Belarus den 1. august har krænket polsk luftrum. De trænede tæt på grænsen i en varslet øvelse, men fløj ind i polsk luftrum – og dermed også ind i et NATO-land.

Polsk luftrum krænket i lav højde

Helikopterne fløj ind i meget lav højde ved Bialowieża-området, hvor Europas eneste urskov findes. Den lave indflyvnings højde gjorde, at krænkelsen af luftrummet ikke blev opdaget på radaren i første omgang, oplyser forsvarsministeriet MON. Men øjenvidner på stedet var heller ikke i tvivl.

– Jeg havde indtryk af, at de var et par hundrede meter fra mig, og jeg var mere end 3 kilometer væk fra grænsen, siger et øjenvidne på den polske side af grænsen – professor Rafal Kowalczyk til det frie medie Wirtualna Polska.

Udenrigsministeriet har indkaldt en repræsentant for Minsk til samtaler. Polen har udsendt en skarp protest, og en opfordring til at Belarus kommer med en god og detaljeret forklaring om hændelsen.

Polen betragter hændelsen som endnu et element i eskaleringen af ​​spændingerne på den polsk-hviderussiske grænse. Polen forventer, at Belarus afholder sig fra denne type aktiviteter, hedder det i meddelelsen.

USA: Vi forsvarer hver eneste kvadratcentimeter

Tirsdag aften siger general Pat Ryders, der er talsmand for Pentagon, som en kommentar til de bellarussiske krænkelser af NATO-luftrummet over Polen:

Vi tager NATO’s sikkerhed dybt alvorligt, og vi vil sikre hver eneste kvadratcentimeter af NATO, sagde Ryders.