Polsk parti har også snydt med EU-penge

  solidarna_polska_gruppe_parti

  Medlemmer af det nye parti Solidarna Polska har fået penge fra Meld Fonden, som også Dansk Folkeparti i Danmark har modtaget penge fra på falsk grundlag. Senator Jacek Wlosowicz fra partiet har meddelt, at der ikke er noget at komme efter. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Det polske parti Solidarna Polska har snydt med papirarbejdet for at få EU tilskud gennem Meld i lighed med Dansk Folkeparti.


  Et samarbejde mellem Newsweek Polska og Ekstra Bladet har afsløret, at det polske parti Solidarna Polska har modtaget cirka 300.000 kroner i uberettiget tilskud. Pengene blev givet til en klimakonference, men gik i stedet til en partikongres, hvilket strider mod EU’s regler.

  Meld igen

  Pengene kom gennem organisationen Meld, som danske Morten Messershcmidt har været formand for, indtil der blev afsløret uregelmæssigheder i forbindelse med tilskud til Dansk Folkeparti.

  Polske Tadeusz Cymanski, der har været medlem af Melds ledelse og parlamentsmedlem for Solidarna Polska, bekræfter at de to arrangementer var et og samme, skriver Ekstra Bladet mandag.

  LÆS OGSÅ
  Newsweek Polska: Partikongres blev betalt af EU som klimakonference (kun polsk)

  Udbryder fra PiS

  Partiet blev dannet som en parlamentsgruppe i november 2011 af 16 udbrydere fra det nuværende regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS). Året efter blev det til et rigtigt parti, og Solidarna Polska støttede præsident Andrzej Duda ved valget sidste år, ligesom partiet har indgået en samarbejdsaftale med Lov og Retfærdighedspartiet, blandt andet ved listesamarbejde til regional og kommunalvalg.

  Meld har betalt

  Den polske senator Jacek Wlosowicz siger, at Meld har betalt hele konferencen, og han forklarer sig med, at der har været et klima-banner, ligesom tre af talerne på kongressen har nævnt klima i deres taler.

  – Jeg var personlig ansvarlig for afviklingen, og revisionen har blåstemplet den, siger han til det polske Newsweek Polska.

  Skjult sammenhæng

  Fonden havde dog bevidst skjult den rette sammenhæng for revisionsfirmaet Ernst & Young og dermed Europa-Parlamentet. Det viser interne dokumenter, skriver Ekstra Bladet.

  Blandt talerne til den såkaldte klimakonference var blandt andet formanden for fagforbundet NSZZ Solidarnosc, Piotr Duda.

  LÆS MERE
  Ekstra Bladet: Ny afsløring af skandalefond