Polsk politi i stærkeste opstilling før fodbold-kamp

Russiske_fans

Russiske fodboldfans har lavet så meget ballade under 4-1 kampen mod Tjekkiet, at UEFA nu indleder en sag mod det russiske fodboldforbund. I Warszawa er myndighederne i højeste beredskab, når op mod 30.000 russiske fodboldfans vil marchere gennem Warszawas gader i dag, på den russiske nationaldag. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polsk politi har sat alle ressourcer ind, af frygt for reaktionerne, når russiske fodbold-fans vil marchere gennem Warszawa i dag – på den russiske nationaldag – forud for aftenens EM-opgør mellem Polen og Rusland.


– De polske myndigheder gør det godt, men situationen er meget anspændt, siger Alexander Shprygin fra den russiske fangruppe VOB, til den russiske sportsavis Sowietski.

Russisk nationaldag

I aften spiller Rusland mod værtsnationen Polen i Warszawa, og op mod 30.000 russiske fans vil gå gennem hovedstaden med slagord og nationalsange, som russerne altid gør før en landskamp. 12. juni er samtidig russisk nationaldag, hvilket ikke vil gøre festen mindre. 12. juni har været fejret i Rusland siden Sovjetunionens kollaps i 1991.

Dialog med fans

Polsk politi har inden EM-slutrunden i fodbold aftalt med de russiske fans, hvordan marchen kan gennemføres. Normalt er det forbudt at bære kommunistiske og nazistiske symboler i Polen, men i forbindelse med EM-fodbold betragtes disse symboler, som sportsrelateret og ikke politiske.

Nervøsitet

På grund af marchen symbolske betydning, og da polsk-russiske relationer altid kan sætte sindene i kog, er myndighederne oppe på mærkerne. Der er stor chance for, at polske og russiske nationalister vil bruge marchen som anledning til provokationer og voldshandlinger, advarer politiets hovedkvarter i Warszawa.

Kun med billet

Bystyret har givet tilladelse til marchen, men Warszawas borgmester, Hanna Gronkiewicz-Waltz understregede søndag, at kun russere med billet til EM-fodboldkampen mellem Rusland og Polen må deltage i marchen, og at deltagerne vil blive ledsaget af et meget stort opbud af politi og sikkerhedsstyrker.

Russiske problem-fans

Under kampen mellem Rusland og Tjekkiet, fredag, smed russiske tilhængere ting efter den tjekkiske målmand Petr. UEFA har omgående indledt en sag mod det russiske fodboldforbund.

Vold i Wroclaw

Udover episoden med målmanden, overmandede og slog russiske tilhængere en sikkerhedsvagt på Wroclaw Stadion, da Rusland vandt 4-1 over Tjekkiet. Det afslører film, der er lagt ud på flere sociale medier.

Ulovlige banner

UEFA vil også se nærmere på en racistisk slag-sang, der var rettet mod den tjekkiske forsvarsspiller Theodor Gebre Selassie, der er af etiopisk afstamning. Russerne medbragte også ulovlige bannere (racistiske slagord, red.) og nødblus, der er forbudt ved alle UEFA kampe.

UEFA erklæring

I en erklæring, som UEFA udsendte i weekenden, hedder det:

– Efter at have kigget på rapporterne om sikkerheden og de tilgængelige billeder, har UEFA indledt, en disciplinærsag mod det russiske fodboldforbund (RFS) for deres tilhængeres opførsel, forstyrrelser, kasten med fyrværkeri, og visning af ulovlige bannere ved fredagens UEFA EURO 2012 kamp i gruppe A i Wroclaw, mellem Rusland og Tjekkiet.

UEFA’s disciplinære udvalg vil gennemgå sagen på et møde den 13. juni (onsdag).

12 fans skydige

Polsk politi har identificeret 12 russiske fans oven på de voldelige scener i Wroclaw, og har givet besked til de polske grænsevagter, om at anholde de 12 russere, når de forsøger at forlade landet.

Smolensk mindet

Repræsentanter for det russiske fodbold-landshold har lagt blomster og tændte stearinlys ved en mindeplade på præsidentpaladset i Warszawa, der er opsat til minde om flyulykken i Smolensk, Rusland, den 10. april 2010. Den polske præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom.

Præsidentpaladset ligger ved siden af Bristol Hotel, hvor det russiske landshold har base.