Polsk soldaterbjørn skal hædres med to bronzestatuer

  soldaterbjørnen_Wojtek

  De polske soldater fandt den brune bjørneunge i 1942 i Iran. Den blev trænet til at bære granater, og endte med at få et navn – Wojtek, rang og soldaternummer.


  EDINBURGH: Et skotsk fond har samlet penge ind til at rejse to statuer af soldaterbjørnen Wojtek, som var med de polske styrker ved Monte Cassino under Anden Verdenskrig.


  Soldaterbjørnen Wojtek er en af de mere udsædvanlige, polske krigshelte fra Anden Verdenskrig.

  Den skotske fond Wojtek Memorial Trust Fund nu indsamlet 200.000 pund (1,8 millinoner kroner) til at rejse to statuer af bjørnen – en i Edinburgh og en i Polen. Det oplyser BBC.

  Slaget om Monte Cassino

  Wojtek var en brun bjørn, som blev adopteret af polske tropper, der deltog i krigen på allieret side. De polske styrker spillede en væsentlig rolle i de hårde kampe om klosteret Monte Cassino i Italien, hvor de tyske tropper først blev nedkæmpet efter forbitrede kampe.

  Læs om slaget på Wikipedia

  Wojtek blev berømt under slaget, hvor bjørnen blandt andet bar ammunition for de polske soldater.

  Efter krigen kom den til byen Hutton i Berwickshire i Skotland, hvor den levede et par år, inden den blev overdraget til Edinburghs zoologiske have. Wojtek døde i 1963.

  Læs om Wojtek på Wikipedia

  Wojtek fortjener hæder
  Aileen Orr, der skrevet bogen ”Wojtek – En polsk krigshelt”, mener det er på høje tid, at bjørnen bliver hædret. Hun sidder i bestyrelsen for Wojtek Memorial Trust Fund, som nu har samlet penge ind til de to statuer.

  Skulptøren Alan Herriot skal skabe de to statuer, som viser en polsk soldat sammen med Wojtek.

  – De polske soldater kæmpede for os, og derfor fortjener de et mindesmærke – og det samme gør Wojtek, siger Alan Herriot til BBC.

  Han håber, at statuen kan være på plads i Edinburgh i løbet af 2013. Det afhænger blandt andet af en tilladelse fra bystyret.

  Hvor i Polen, den anden statue skal stå, er ikke oplyst.

  Link til Wojtek Memorial Trust Fund