Polske kvinder har indtaget chefkontorerne

  tom_hansen_polennu

  De polske kvinder har indtaget chefkontorerne. 44 procent af de polske chefstillinger bestrides af en kvinde. I Danmark er det 30 procent. Foto: Tommy Haggmark, polennu.dk.


  WARSZAWA: Næsten hver anden chefstilling i Polen bestrides af en kvinde, mens det i Danmark er lidt under hver tredje.


  Letland, Bulgarien og Polen er i front, når det gælder ligestilling i chefkontorerne. 44 procent af chefstillingerne i Polen har en kvinde bag skrivebordet, mens det i Danmark er 30 procent.

  Letland i front

  Det viser en ny analyse fra Eurostat, der er EU’s statistik kontor. Undersøgelsen er gennemført i forbindelse med kvindernes internationale kampdag onsdag.

  Listen toppes af Letland, hvor hver anden chefstilling indtages af en kvinde. Bulgarien er på niveau med Polen.

  Top ti lande

  De ti lande der har flest kvinder på chefposterne ud af de 28 EU-lande er: Irland, Estland, Litauen, Ungarn, Rumænien, Frankrig og Sverige. Alle med en andel på over 40 procent. Gennemsnittet i EU er på 35 procent.

  Danmark under gennemsnit

  Danmark er under EU gennemsnittet med blot 30 procent kvinder i danske chefstole.

  Nederst i rangordningen, alle med mindre end en fjerdedel kvindelig repræsentation i ledende stillinger, var Tyskland, Italien, Cypern (alle 22%), Belgien, Østrig og Luxembourg.

  Stor lønforskel

  Når det gælder forskelle i løn mellem mænd og kvinder, indtager Polen en plads i bunden med en forskel i løn på 27,7 procent.

  Når det gælder løn er Rumænien bedst, da der kun er fem procent forskel mellem mænd og kvinder. Slovenien (12,4 procent), Belgien (13,6 procent) og Bulgarien (15,0 procent) indtager de følgende pladser.

  Forbehold

  I rapporten hedder det, at forskellene i løn mellem kønnene er knyttet til juridiske, sociale og økonomiske faktorer, der går lang ud over spørgsmålet om lige løn for lige arbejde, skriver Eurostat.

  LÆS MERE
  Eurostat: Kun hver tredje chef er kvinde