Polske statuer ramt af akut epidemi

  neptun_i_kampagne

  Det berømte springvand i Gdansk med Neptun, er også blevet ramt af den særlige polske t-shirt epidemi. Privatfoto.


  WARSZAWA: En populær t-shirt der blev klædt på en statue af tidligere præsident Lech Kaczynski, har sat en epidemi i gang blandt polske statuer.


  Utilfredsheden og protesterne mod regeringens forsøg på at ændre Polens demokrati, fik en 67-årig polak til at forsyne en statue af den tidligere præsident Lech Kaczynski med en protest t-shirt med teksten: KONSTYTUCJA. Et logo der bruges af polakker for at minde regeringen om, at den skal overholde forfatningen.

  Rejst tiltalt

  Men den ikkevoldelige handling, så myndighederne på med meget stor alvor og indledte en efterforskning. For nylig blev den 67-årige så tiltalt for sin forbrydelse, hvilket har vakt forargelse mange steder i Polen.

  Stor spredning

  Utallige statuer over hele Polen – og i udlandet – er siden blev iklædt den karakteristiske hvide t-shirt, i en skærpet protest og i sympati med den 67-årige. Vi har naturligvis ikke nogen optælling på redaktionen over antallet af statuer i Polen der er ramt af denne særlige polske epidemi, men det er mange og på mange af de mest berømte statuer i landet. Og flere steder sker ”påklædnings”-aktionerne med lokale politikeres opbakning.

  Der foreligger ingen oplysninger om, hvorvidt nogle af de øvrige lovbrydere, er blevet fanget af eller anmeldt til polsk politi.

  Tvilling bror

  Præsident Lech Kaczynski omkom i en flyulykke i tæt tåge i Smolensk, den 10. april 2010. Han var tvillingbror til Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski.