Polske toppolitikere træder tilbage efter læk af dokumenter

  kopasz-fyrer-tre-ministre

  Ewa Kopacz blev statsminister i Polen i september sidste år, da Donald Tusk overtog posten som EU præsident. Foto: premier.gov.pl


  OPDATERET: Tre ministre, formanden for parlamentet og en række andre polske toppolitikere er trådt tilbage fra deres poster. Det sker, efter dokumenter fra en aflytningssag er blevet lækket


  Den polske statsminister Ewa Kopacz har ifølge flere medier tvunget tre ministre, flere viceministre og formanden for parlamentet, Sejmen, Radoslaw Sikorski, til at træde tilbage.

  I en tv-transmitteret tale sagde Ewa Kopacz, at det skete for at genskabe vælgernes tillid til hendes parti, Borgernes Platform (PO).

  Hendes reelle fyringer af de politiske topfolk kommer i kølvandet på en læk af fortrolige dokumenter, som vedrører en aflytningsskandale i Polen.

  Hemmelige optagelser

  I 2014 blev der offentliggjort en række optagelser, som i hemmelighed var blevet foretaget på to restauranter i Warszawa.

  På lydoptagelserne optræder politikere, embedsmænd og forretningsfolk, og i flere tilfælde fremkom de med kontroversielle udtalelser.

  For eksempel sagde Radoslaw Sikoski, som dengang var udenrigsminister, at Polens forhold til USA var ubrugeligt.Han kritiserede også udenlandske ledere, blandt andre Storbritanniens premierminister David Cameron.

  Blogger offentliggjorde dokumenter

  Offentliggørelsen af lydoptagelserne udløste en regeringskrise. Efterfølgende indledte statsanklageren en undersøgelse af sagen.

  Tidligere på ugen blev dokumenter fra anklagerens undersøgelser offentliggjort på en blog, som erhvervsmanden og den politiske aktivist Zbigniew Stonoga driver.

  I første omgang reagerede flere politikere med at angribe statsanklageren for ikke at kunne forhindre, at dokumenterne blev lækket til bloggeren.

  Tre ministre fratræder

  Ud over Radoslaw Sikorski er også tre ministre trådt tilbage. Det drejer sig om sundhedsminister Bartosz Arlukowicz, minister for offentlig ejendom Wlodzimierz Karpinski og sportsminister Andrzej Biernat.

  Der er endnu ikke sat navne på deres afløsere.

  Et andet prominent navn, der har mistet sin post, er Polens tidligere finansminister, Jacek Rostowski.Han har været særlig rådgiver for statsministeren.

  Polen skal til valg

  Polen skal vælge nyt parlament i løbet af få måneder, og flere analytikere ser statsministerens fyring af de tre ministre og parlamentsformanden som et forsøg på at forhindre, at lækagesagen kommer til at overskygge alt andet i valgkampen.

  Samtidig træder hun i karakter som leder, efter hun har kørt en meget blød linje, siden hun overtog embedet efter den nuværende EU-præsident, Donald Tusk.