Populær polsk borgmester laver nyt parti

  robert_biedron_slupsk_borgmester_homo_foerste

  42-årige Robert Biedron har en baggrund i Den Demokratiske Venstrealliance (SLD) og i Palikot-bevægelsen. Nu starter han partiet: Jeg elsker Polen, der stiller op første gang til EU-valget i maj næste år. Arkivfoto.


  SLUPSK: Populær borgmester genopstiller ikke til valget i oktober, men stifter i stedet et nyt parti der gør sig klar til EU- og polsk parlamentsvalg.


  Den populære borgmester i byen Slupsk Robert Biedron, stiller ikke op til lokal og regionalvalgene i november, men vil i stedet koncentrere sig om at danne et nyt politisk parti i Polen. Det skriver det respekterede dagblad Gazeta Wyborcza.

  Det nye parti får navnet: ‘Kocham Polskę’ – eller på dansk: Jeg elsker Polen. Partiet vil forsøge at samle en opposition, der ligger til venstre for oppositionspartierne Borgernes Platform og Moderne Polen. Det nye parti vil forsøge at indlemme resterne af Den Demokratiske Venstrealliance (SLD) og Razem under det nye parti. SLD har tidligere leveret såvel præsidenter som regeringsledere til polsk politik.

  Knust alliance

  De to partier kom ikke over spærregrænsen ved seneste parlamentsvalg, der er på 5 procent for partier. For alliancer er spærregrænsen 8 procent – SLD alliancen fik 7,8 procent af stemmerne i 2015.

  Jeg elsker Polen – partiet, når dog ikke at være klar til lokal- og regionalvalgene i november, men vil forberede sig til Europa-Parlamentsvalget i maj og det polske parlamentsvalg i efteråret næste år. Det ventes at Biedron vil gå efter at stå i spidsen for partiet op til parlamentsvalget næste efterår.

  Kendt i LGBT

  Robert Biedron er den første homoseksuelle borgmester i Polen og en af de drivende kræfter i LGBT-bevægelsen i landet. Han blev også populær ved blandt andet at nedsætte sin egen borgmesterløn. Han nævnes også som kandidat til præsidentvalget i 2020.