Præsident: NATO-medlemmer skal betale 3 procent

Den amerikanske præsident Joe Biden i højt humør, om det er den polske præsident Andrzej Dudas forslag om 3 procent i NATO-bidrag er uvist, men sikkert er det at han her ses i Det Hvide Hus, hvor også den polske statsminister Donald Tusk er med. Anledningen er 25 året for Polens optagelse i NATO. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP.

WASHINGTON: Polens præsident siger i Det Hvide Hus, at NATO-medlemmer skal betale 3 procent af BNP. Kravet afvises af USA.


Støt frie medier – støt polennu.dk hver måned – tryk her!

NATO-medlemmer bør betale 3 procent af BNP, siger Polens præsident Andrzej Duda under et besøg i USA sammen med statsminister Donald Tusk i Det Hvide Hus.

3 procent – bevidst eller forkert udtalelse

Præsidenten var briefet om, at emnet skulle tage op bag lukkede døre under besøget hos Joe Biden, fordi Polen vil have støtten til Ukraine øget. Men allerede inden afrejsen, luftede den polske præsident overraskende kravet ved den åbne del af et møde i det nationale sikkerhedsråd i Warszawa.

Straks efter udtalelsen, blev pressen smidt ud af sikkerhedsmødet, og resten af mødet blev holdt for lukkede døre. Udtalelsen har tydeligvis skabt irritation hos statsminister Donald Tusk, men inden afrejsen skrev Donald Tusk på X-twitter, at selv om han er uenig med præsidenten politisk, så er de begge enige om forsvaret af Polen.

(Fortsættes under)

USA og Tusk afviser

Kravet blev da også omgående afvist af USA, hvor man ikke ønsker mere splid i alliancen midt i krigen. En højtstående amerikansk embedsmand siger til Washington Post:

– Der er lande, der i dag kun bruger 1,5 procent af deres BNP til formålet. Det gælder f.eks. landene i det sydlige Europa. Hvis de hører om 3 procent i dag, så rammer vi hurtigt en mur i forhandlingerne.

Ifølge flere kilder, har statsminister Donald Tusk bag lukkede døre taget afstand fra kravet i den nuværende situation, selv om polakkerne fortsat mener, at der ikke kan ydes nok støtte til Ukraine.

Duda og Trump

Flere iagttagere peger på, at den polske præsidents forslag, er en måde at komme præsidentkandidat Donald Trump i møde, da han i årevis har kritiseret NATO-lande, for at bruge for lidt på forsvaret. Præsident Duda har længe været betragtet som en støtte for Donald Trump.

Udenrigsminister støtter præsident

Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski, der også er med i USA, støtter præsidentens krav om 3 procent, og advarer:

– Hvis Ukraine vinder, så vil det være enden på det russiske imperium. Men hvis Vesten tillader at Ukraine bliver erobret, så vil Rusland gøre i Ukraine, hvad de gjorde mod Tjekkoslovakiet, og de vil bruge Ukraines industri og befolkning til at true NATO, sagde Sikorski.

Sikorski understregede også, at selv om vi taler om at USA bærer byrden for at hjælpe Ukraine, så bruger Europa dobbelt så mange penge til formålet end amerikanerne. Takket være støtten fra Europa, kan Ukraine fungere som en stat. Udenrigsminister sagde dog, at når det gælder våben er vi afhængige af USA. Polen har under besøget købt næsten 100 kamphelikoptere, og modtaget lån til det af amerikanerne.

Polen forbereder hjælpepakken nummer 45 til Ukraine.

Støt frie medier – støt polennu.dk hver måned – tryk her!

Støt frie medier: Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 – DKK 100,00 – DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905. På forhånd tak.

Polens udenrigsminister Radek Sikorski og statsminister Donald Tusk sammen med deres team på vej til Washington. Foto: KPRP.