Præsidenter er uenige om Polens tilslutning til euroen

  euro_0

  I den polske forfatning står, at zloty er landets valuta, og det vil derfor kræve en forfatningsændring, hvis euroen skal indføres i Polen. Arkivfoto


  WARSZAWA: Polens nuværende præsident og to af hans forgængere har forskellige holdninger til, hvornår Polens skal træde ind i euroen


  Polens præsident, Bronislaw Komorowski, mener ikke, at landet er klar til at blive en del af den fælleseuropæiske valuta, euroen.

  – Polen kan ikke blive en del af den fælles valuta, så længe vi ikke opfylder Maastricht-kriterierne, siger Bronislaw Komorowski ifølge nyhedsbureauet PAP.

  Komorowski genopstiller til præsidentvalget, som finder sted til maj.

  Spørgsmålet om Polens tilslutning til euroen er blevet en del af valgkampen, efter at en anden kandidat, Andrzej Duda fra partiet PiS, har sagt, at Komorowski vil indføre euroen, hvis han bliver genvalgt.

  Euroen vil skabe sikkerhed

  Polens tidligere præsident Lech Walesa, ser gerne, at zlotyen bliver skiftet ud med euro.

  – Det er mit ønske, at Polen bliver en del af eurozonen så hurtigt som muligt. Det vil være det sidste træk, der giver Polen fuldstændig sikkerhed, sagde Walesa i et radiointerview.

  Ex-præsident ønsker afstemning

  En anden tidligere præsident, Aleksander Kwasniewski opfordrer kandidaterne til at føre en seriøs debat om euroen.

  – Jeg foreslår, at vi over de næste par år tager debatten, kommer med vores holdninger – for og imod – til at indføre euroen, og derefter sender spørgsmålet til folkeafstemning, siger Aleksander Kwasniewski til polsk radio.

  Vælgerne er imod

  De polske vælgere er alt andet end begejstrede for tanken om at blive en del af euroen.

  I en meningsmåling siger 52 procent nej til forslaget, mens kun 15 procent synes, det er en god ide.