Public service tv fortsætter hetz mod Gdansk borgmester

Den Kaczynski kontrollerede public service-kanal, TVP, fortsætter hetzen mod den nye borgmester i Gdansk, og beskylder hende for at hylde nazismen. Et absolut lavpunkt i regeringens forsøg på at friholde sig fra ethvert ansvar i forbindelse med volden i Bialystok sidste weekend, mener de fleste polske kommentatorer. Foto: TVP.

WARSZAWA: Den regeringskontrollerede tv-kanal TVP har i en udsendelse beskyldt den nyvalgte borgmester og borgerne i Gdansk for at hylde nazisme.


Regeringens hetz mod borgmesteren i Gdansk fortsætter. I januar blev borgmester Pawel Adamowicz myrdet på scenen ved et indsamlingsshow, efter en voldsom hadekampagne på den regeringskontrollerede tv-station TVP. Flere fremtrædende polakker gav dengang direkte tv-stationen skylden for mordet, på grund af hetzen mod ham og ti andre navngivne borgmestre. Det fik dengang TVP til at sagsøge dem, der anklagede tv-stationen. Sagerne kommer for retten i den kommende tid. Men nu er den gal igen.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Gdansk borgmester i livsfare efter overfald

PiS-folk bag ballade i Bialystok

Flere borgmestre og andre politikere der er i oppositions til regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) – blandt andet den nye borgmester i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz, har rejst sønderlemmende kritik af hadet i Polen, efter at en regnbuedemonstration i Bialystok endte i vold og ballade. Flere fremtrædende medlemmer af regeringspartiet, var med i til at skabe volden og balladen. Blandt andet regionsformanden. Det har også fået byens borgmester, til at politianmelde de PiS-medlemmer, der var aktive i volden.

TVP i hetz

Men nu er den regeringskontrollerede public service-station TVP, kommet PiS-medlemmerne til undsætning. I en ny hetz mod Gdansk og den nye borgmester, har TVP i bedste sendetid hævdet, at det er mærkeligt at Gdansk og byens borgmester er så meget imod det der skete i Bialystok, når nu Gdansk selv er centrum for nazismen. Beviset for dette er nogle gamle sporvogne i daværende Danzig, der var international zone (i dag Gdansk), som var fornyet med hagekors.

I en efterfølgende Tweet – også med nazi-sporvognen – skriver TVP:

Oppositionen forsøger at skabe det indtryk, at kirken og de polske myndigheder er tilhængere af nyfascisme. De ser åbenbart helt bort fra den politik som Gdansk og borgmester Aleksandra Dulkiewicz praktisere. Her har byens myndigheder tilsyneladende ikke noget imod at glorificere nazismen, når det gælder fortællingen om Gdansk historie.

Det er normalt, at TVP kommer med ensidig opbakning til regeringen. Sidste år besluttede en samlede opposition at boykotte landets største public servicestation. I de næste måneder skal domstolene tage stilling til, om det er på sin plads at give TVP’s hadekampagner skylden for mordet på borgmester Pawel Adamowicz, den 13. januar.

Overtager Westerplatte

Regeringen og bystyret i Gdansk er i åben konflikt med hinanden, da byen – som regeringen er med andre storbyer – der ikke er domineret af regeringspartiet. I denne måned besluttede et flertal i parlamentet, at staten overtager blandt andet Westerplatte fra Gdansk. Det var her at Anden Verdenskrig begyndte den 1. september 1939.

Nye vejnavne

Overtagelsen sker gennem en lov som er tiltænkt andre formål, men bruges nu til at reducere magten for de demokratisk valgte ledere lokalt og regionalt. Regeringen har også trukket flere gadenavne ned over de lokale repræsentanter – der er blandt andet kommet en Lech Kaczynski Boulevard i Gdansk, som et markant flertal i byen er imod.

TVP’s seneste angreb på Gdansk med nazi-sporvognen, er et absolut lavpunkt i den konflikt. Det er en udbredt mening i Polen, ikke kun af oppositionen, men også langt ind i regeringspartiets egne rækker.