Redaktør: Polen var rollemodel men det er slut

  adam_michnik_polennu_polska

  Den respekterede chefredaktør Adam Michnik, der er tidligere Solidarnosc aktivist og redaktør af illegale medier under kommunismen, er bekymret for udviklingen i Polen og sammenligner situationen i Jaroslaw Kaczynskis Polen med forholdene i Vladimir Putins Rusland. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Redaktøren af Gazetta Wybrocza Adam Michnik beklager udviklingen i Polen som han sammenligner med forholdene i Rusland.


  Den kendte og respekterede chefredaktør Adam Michnik er bekymret over Kaczynski regeringens overraskende beslutninger i den forgangne uge med store ændringer i det polske retsvæsen. Beslutninger der betyder, at justitsministeren har taget kontrollen over Polens retsvæsen. Europa-Kommissionen meddelte fredag, at man følger udviklingen i Polen med bekymring, og at der holdes møde i den kommende uge om situationen.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Regeringen tager kontrollen over domstolene

  Slut med retsstat

  Onsdag vedtog et flertal i parlamentet ændringer i to love om henholdsvis forfatningsdomstolen og retsvæsenet. Fredag blev lovene hastebehandlet om godkendt i Senatet og der var demonstrationer og blokader ved parlamentet. Fem tidligere dommere i forfatningsdomstolene tager afstand fra ændringer i retsvæsenet, der betyder et farvel til uafhængige domstole. Men lige lidt har det hjulpet. Tilbage, for at lovene kan være gyldige, mangler nu kun underskriften fra præsident Andrzej Duda, som traditionelt følger Kaczynski-regeringens ønsker. Om regeringen siger redaktør Michnik:

  Appetit som hajer

  – Deres systematiske nedbrydning af forfatningen, deres afskaffelse af et uafhængigt retsvæsen, brutale anslag mod frihed indenfor kultur, teater, film, ja selv i skovene har regeringen blandet sig, siger den berømte redaktør.

  – De har appetit som hajer, der bare vil fortære alt: vores historie, medierne osv., siger redaktøren. Michnik er også ked af, i forhold til Polens udenlandske partnere. Han siger endvidere:

  – Det land, som ellers var en rollemodel for succes og demokratiske forandringer, er blevet en isoleret, forsømt og foragtet nation, siger Michnik.

  Som Rusland

  – Hvad er der sket med den kollektive hukommelse, der for et kvart århundrede siden kæmpede for et frit og demokratisk land, der trods små fejl virkede, til nu hvor Polen mere og mere ligner Putis Rusland, spørger redaktøren.

  Modernisering

  Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski der kontrollere regeringen, parlamentet, præsidenten, virksomhed og medier i Polen, forklare overtagelse af domstolene med, at retsvæsnet stadigvæk er som under kommunismen. Ved at hastebehandle beslutningen midt i juli måned, forventer den polske ledelse formentlig at timingen kan reducere mængden af internationale reaktioner.

  Pol Exit eller Exit Poles?

  Polen er politisk internationalt isoleret, og et fortsat polsk brud på EU-aftalerne mellem frie demokratier, kan i sidste ende betyde at polakkerne må forlade EU, vurdere flere internationale iagttagere. Polen har været den største modtager af EU-midler til genopbygning af landet efter kommunismens fald i 1989.