Regeringskontrolleret tv på hævntogt mod Holland

TVP Polen Holland EU
Polsk stats-tv TVP med en hetz mod Holland, der beskyldes for at have alvorlige problemer med retsstaten. På skærmen står der: Holand: Ost, kokain og mordere. Foto: TVP.

WARSZAWA: Polens statsminister har truet med at ville reagere kreativt mod EU-lande. Nu har polsk stats tv indledt hævntogt mod Holland.


Holland, Belgien og Luxembourg har krævet, at EU-midlerne indefryses til lande, der overtræder retsstatsprincipperne, og med klar adresse til Polen. Det er især den hollandske statsminister, der har været i front med den holdning. Reaktionen kommer efter, at Polen ikke længere vil følge EU-domstolens afgørelser. En trussel mod hele fundamentet i EU, siger flere landes ledere og Europa-Kommissionen.

Som svar på kravet, har Polens statsminister lovet, at hans regering vil “reagere kreativt” mod forsøg på økonomisk afpresning mod landet. Det fik Holland at mærke allerede onsdag aften. Den regeringskontrollerede tv-kanal, TVP, bragte i en nyhedsudsendelse et meget kreativt hævntogt mod Holland.

Holland; det er ost, kokain og mord, stod der på skiltet på TVP1. Og værten fortsatte med at hævde at Holland har alvorlige problemer med retsstaten. Det er den anklage EU har mod Polen, men det nævnes ikke.

Topmøde i gang

Torsdag og fredag er der topmøde med EU’s stats- og regeringschefer. Selv om konflikterne med Polen ikke er på dagsordenen, så vil Kaczynski-regeringens handlinger uden tvivl blive et af topmødets store emner. Tyskland, Frankrig og Spanien mener at der kan findes et kompromis med Polen, mens andre lande som f.eks. Danmark og Holland, står fast på at Polen ikke bør have penge, så længe man ikke vil respektere EU-lovgivningen og EU-domstolens afgørelser.

Onsdag besluttede Europa-Parlamentets ledelse at indgive en sag ved EU-domstolen mod Europa-Kommission, på grund af nøl i forhold til Polen.

Torsdag besluttede Europa-Parlamentet med 502 stemmer for, 153 imod og 16 blanke, en resolution rettet mod Polen. Se den herunder.

LINK: Europa-Parlamentets udtalelse

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00