Rekordhøj utilfredshed med den polske regering

Meningsmåling Polen Polske
Den polske regering er under fornyet pres. For første gang i mange år, høster Donald Tusk og Borgernes Platform større opbakning end Jaroslaw Kaczynski og regeringspartiet (PiS/Forenet Højre). Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er en rekordhøj stor utilfredshed med den polske regering, efter at EU har lukket af for penge til Polen.


En ny måling fra CBOS viser, at polske regering – og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – er mere upopulære end nogensinde før. Der er stor utilfredshed. Kun 26 procent af polakkerne støtter statsminister Mateusz Morawieckis regering. Det er det laveste niveau. Resultaterne kommer blot et år før der skal udskrives valg i Polen.

Utilfredshed hos hver anden

Næsten hver anden polak (47 procent) udtrykker direkte utilfredshed med regeringen, og det er det højeste antal nogen sinde. Regeringspartiet er gået tilbage siden 2020, kun afbrudt af krigen i Ukraine i februar. Men efter EU’s afvisning af at sende penge til Polen før landet overholder aftaler og afgørelser om bl.a. retsstaten, så er regeringen styrtdykket i popularitet. EU tilbageholder 36 milliarder euro til Polen.

(Artiklen fortsætter under)

En anden ny måling fra SW Research viser også, at de fleste polakker giver regeringen skylden for at der er lukket af for pengene fra EU, og ikke EU der er årsagen. 60,5 procent af polakkerne giver regeringen skylden, 9,5 procent giver EU skylden, 8,6 procent mener det er oppositionens skyld. 6,1 procent af polakkerne mener, at det er Tysklands skyld.

Tusk i front

For første gang viser polske meningsmålinger, at Donald Tusk partiet Borgernes Platform (PO) nu er større end Jaroslaw Kaczynskis Lov og Retfærdighedsparti – eller rettere end Forenet Højre koalitionen.