Rusland har optrappet krigshandlinger i Ukraine

ukraine_krig_polennu

Krigen i det østlige Ukraine har kostet cirka titusinde mennesker livet. Her er det en præst, der kommer til et sted, hvor russiske separatister henrettede fire ukrainske soldater med et skud i hjertet. Foto: Ukraine@War.


WARSZAWA: Polen fordømmer de russiske aggressioner og krigshandlinger i Ukraine, og EU-formandskabet har indkaldt til krisemøde.


Rusland har optrappet krigshandlingerne i det østlige Ukraine.

Raket angreb

Mange er dræbt, efter at russiske raketter har ramt flere byer i det østlige Ukraine, ligesom russiske soldater er blevet synlige i flere ukrainske gader. Ved et raketangreb lørdag i Mariupol i det østlige Ukraine blev mindst 30 civile dræbt.

Polsk fordømmelse

– Vi fordømmer på det kraftigste artilleribeskydningerne af boligområder i Mariupol, der er sket fra områder der kontrolleres af pro-russiske separatister, hedder det blandt andet fra det polske udenrigsministerium.

Brud på aftale

– Det er endnu et eksempel på den våbenhvile aftale der blev indgået i Minsk, for at skabe fred i det østlige Ukraine. Endnu en gang gør det udover uskyldige civile, kvinder og børn, der må betalte med deres liv fordi aftalen ikke overholdes, hedder det fra Polens side.

Polakkerne kræver at de ansvarlige bliver stillet til ansvar for angrebet, og straffes. Det lettiske EU-formandskab har indkaldt til krisemøde om optrapningen af konflikten.

OSCE bekræfter

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har overfor britiske BBC sagt, at raketterne blev affyret fra de russiske separatisters områder.

Ukraines egen skyld

Ifølge pro-Ukrainske Euromaidanpress har den russiske udenrigsminister Lavrov i en telefonsamtale med EU’s udenrigspolitiske chef Federica Mogherini indrømmet, at det er Rusland der afpresser Ukraine med militær aggression og krigsforbrydelser mod civile. Lavrov skulle have sagt, at russerne ikke ville have bombet Volnovakha, Donetsk og Mariupol, hvis de ukrainske myndigheder havde lyttet til Putin og gjort, som han havde sagt.

Russisk udenrigsministerium

Påstande underbygges på det russiske Udenrigsministeriums hjemmeside. Her står der med henvisning til samtalen mellem Lavrov og Mogherini:

– Det blev understreget, at hvis de ukrainske myndigheder havde accepteret præsident Putins forslag den 15. januar 2015 – til øjeblikkeligt at trække tunge våben væk fra den linje, der er fastsat i Minsk memorandumet af 19. september 2014 – så var tragedier i Volnovakha, Donetsk og Mariupol måske undgået, står der på den officielle russiske hjemmeside.

Få informationer fra Ukraine

Krigen i Ukraine er også – som alle andre konflikter – en krig i medierne, og selvom 10.000 mennesker er døde, så er det alligevel sparsomt med informationer i de danske medier. Men kampene er hårde, tabene er store og aggressioner fortsætter trods fredsaftaler.

Flygtninge i Polen

Polen har i januar taget imod 200 ukrainske flygtninge med polske rødder, der er installeret i den østpolske by Malbork. Fortsætter de russiske aggressioner, kan det fremkalde nye udfordringer med store flygtninge strømme til hele Europa, som det i dag ses fra Syrien.

Nedenfor findes et eksempel hvordan russiske separatister og russiske soldater har håndteret ukrainere og ukrainske soldater (IKKE FOR BØRN).

SE VIDEO:
Ukraine@War: Russisk håndtering af ukrainske soldater