Skikke og traditioner

SKIKKE_OG_TRADITIONER-for-alle

Gæstfrihed

Polakker er meget gæstfrie, og man hører ofte mundheldet: En gæst i hjemmet er Gud i hjemmet, hvilket betyder at gæster altid bliv budt hjemmets bedste retter og service.

Traditioner

Polen er en nation af traditionalister. Og selv om man ikke længere serverer sort suppe til afviste bejlere, lever mange gamle polske traditioner stadig. Vores kærlighed til traditionen er særligt synlig ved familiebegivenheder: Bryllupper, barnedåb og begravelser. Polakker tager imod gæster med åbne arme. Den gamle, ædle tradition om at tilbyde en gennemrejsende kost og logi i flere uger gælder ikke længere, men det forventes fortsat, at du altid skal tage godt imod dine gæster, som skal have det bedste, selvom det senere kan give dig økonomiske problemer.

Det traditionelle polske bryllup indledes med en forlovelsesceremoni, hvor forældrene velsigner parret. I Schlesien og Kasjubien sætter kvinderne glasskår under deres vinduer. Intet bryllup er fuldkomment uden en ceremoni, der symboliserer at bruden har skiftet status. I dag får bruden ikke længere sit flettede hår klippet af. Det er nok, at hun kaster sit slør og smider brudebuketten mod mængden af ugifte kvindelige gæster.

Traditionerne er mest synlige i landsbyer og mindre byer, hvor processioner af salmesangere forsat bydes indenfor, salmer til Jomfru Maria bliver stadig sunget på majaftener ved de små altre ved vejkanterne og guirlander bliver placeret på nye huses færdige spær.

Indbyggerne i de polske bjergegne er store traditionalister. De holder stædigt fast ved deres traditionelle sko, deres hjemmelavede uldne bukser (en værdifuld genstand!) og filthatte, der er dekoreret med fjer. Om sommeren flytter hyrderne til deres hytter på græsgange i bjergene, og to gange om året – før Corpus Christi og St. Jacek festivalen – dækker kvinderne i Chocholow rituel deres træhytter med krat.

Folklore

I provinserne Bukowina, Kartuzy, Koniakowa og Zalipie finder du ikke kun et pusterum fra larmen i storbyen, men også elementer af Polens originale og unikke folkelige traditioner, som stadig er en del af hverdagen og Ikke blot er spærret inde på et museum.

Oprindelige ritualer, sprog, og tøj er mest synlige i Podhale-regionen. Zakopane, Nowy Targ og Bialka Tatrzanska lokker besøgende til med deres oprindelige byggetraditioner med højlandhuse og kapeller i træ. I Krupowki og ved foden af Gubalowka kan du købe originale fåreskindsfrakker og veste, traditionelle sko og glasmalerier, mens du på kroerne kan lytte til bjergboernes karakteristiske tale og musik og smage ost af fåremælk, stegt lam og sur suppe.

En anden autentisk traditionel kultur har overlevet i Kasjubien. Den oprindelige befolkning i Pommern, kasjuberne, har bevaret deres sprog og skikke. En af dem er brug af snus, som er et traditionelt kasjubisk nydelsesmiddel, der opbevares i horn-formede snusæsker lavet af rav, metal eller kohorn.

Beskid Slaski er centrum for polsk kniplingskunst. Med bomuldtråde hækles talrige produkter i luftige mønstre, såsom duge, bluser, gardiner, kraver, dekorationer og for nylig også g-strengs trusser fra Koniakow og Istebna. Kniplingerne er berømte langt ud over Polens grænser. Udsøgte mesterværker bliver bevaret på Koniakows museum for kniplinger. Et andet meget specielt sted er landsbyen Zalipie i Malopolska-regionen, som kendt for sine huse dekoreret med glade malerier af blomster. Et af husene er blevet omdannet til et open-air museum. Malertraditionen er stadig meget levende, og hvert forår er der en konkurrence blandt borgerne, hvor de dekorerer selv deres brønde og hundehuse med blomstrende dekorationer.

Folkelige traditioner holdes også i live i Kurpie, hvis navn stammer fra et ord for flettet fodtøj, fremstillet af bark fra lindetræer. Kurpies særlige papirklip og farverige kostumer kan beundres i al deres pragt Palmesøndag og til Corpus Christi processioner. Indbyggere i Kurpie har i generationer holdt bier i skovene, og på en bestemt dag hvert år bliver der samlet honning ind i Myszyniec. Af den fremragende skovhonning fremstilles den lokale mjød, som er kendt over hele verden.