Solidarnosc-kongres indledt uden Lech Walesa

  Lech_Walesa_stol_stod_tom_ved_Solidarnosc_kongres

  Stolen mellem statsminister Donald Tusk og den polske præsident Bronislaw Komorowski stod tom ved Solidarnosc kongressen i Gdynia i går. I baggrunden ses Polens første demokratisk valgte præsident.


  GDYNIA: 2.500 deltagere, deriblandt Polens præsident og statsminister åbnede i går fagforeningen Solidarnosc’s kongres. Men én person manglede.


  Når Polen i dag markerer en af de vigtigste datoer i landets historie, 30 året for den historiske aftale på skibsværftet i Gdansk, og starten på kommunismens kollaps, så bliver det uden hovedpersonen fra dengang Lech Walesa.

  Politiske uoverensstemmelser

  Den nuværende Solidarnosc-fagforening har stor sympati for Lov og Retfærdighedspartiet og dets leder Jaroslaw Kaczynski; og Lech Walesa mener ikke, at de paroler og temaer som fagforeningen har besluttet til markeringen, passer med de demokratiske idealer, som var baggrunden for Polens folkelige oprør i Solidarnosc i 1980.

  Derfor deltager Lech Walesa ikke i festlighederne i anledning af 30 året for den historiske aftale på skibsværftet i Gdansk, sagde en talsmand for Walesa i sidste uge.

  Lagde en krans søndag

  Søndag lagde Lech Walesa og den polske statsminister Donald Tusk en krans ved det monument foran skibsværftet i Gdansk, der blev opstillet til minde om de døde ved en opstand på værftet i 1970.

  Et kors som var et af kravene i 1980, da arbejderne og myndighederne indgik en aftale om bl.a. de første frie fagforeninger. Det bliver formentlig Lech Walesas eneste formelle deltagelse i jubilæumsdagene.

  Præsident og statsminister

  Polens præsident Bronislaw Komorowski åbnede i går Solidarnosc-kongressen i Gdynia, og sagde, at Polen skal bygge videre på de fantastiske resultater man opnåede i 1980, men at forudsætningen for solidaritet er sammenhold.

  Statsministeren Donald Tusk, der selv er fra Gdansk, talte også ved åbningen.

  Stort bifald

  Det største bifald modtog Jaroslaw Kaczynski, formand for Lov og Retfærdighedspartiet, da han indtog talerstoler i Gdynia på Solidarnosc-kongressen. De 2.500 deltagere klappede taktfast, da Kaczynski fik mikrofonen og bød de delegerede velkommen.

  Lech, Jaroslaw og Lech

  Kaczynski og Lech Walesa arbejdede sammen i Solidarnosc i 1980erne, men blev uvenner under Lech Walesa tid som præsident midt i 1990erne. I 2001 startede Jaroslaw Kaczynski, sammen med sin nu afdøde tvillingbror, Lech Kaczynski, partiet Lov og Retfærdighed (PiS).

  Festligheder i Gdansk og Bruxelles

  I dag markeres 30 års dagen for Solidarnosc i Gdansk, og i morgen navngives pladsen foran EU parlamentsbygningen i Bruxelles til ’Solidarnosc Pladsen’, som tegn på demokrati og frihed i Europa.