Sorte kvinder vandt første runde i abortstriden

  polish_woman_strike_copenhagen_polske_kvinder_abort_lov_jens_moerch_ambassade

  Flertallet for en ny abortlov er smuldret i det polske parlament, efter at massive protester inden og udenfor Polen har overrasket den polske regering. Her er det fra mandagens regnfyldte demonstration foran Polens ambassade i Hellerup. Foto: KOD.


  WARSZAWA: De sorte protester i Polen har forskrækket regeringen så meget, at et parlamentsudvalg nu har indstillet det rabiate abortforslag til forkastelse.


  Mandagens strejke blandt polske kvinder og de internationale protester, har fået regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) til at trække sin støtte til det rabiate forslag, som abortgruppen Stop Abort fik det polske parlament til at første behandle i fredags.

  Behandles igen

  Reaktionerne oven på abortforslaget har overrasket Lov og Retfærdighedspartiet og onsdag besluttede et parlamentsudvalg, at forslaget fra Stop Abort skal behandles i parlamentet i dag så det kan blive afvist.

  Irettesat af chefen

  Polens statsminister Beata Szydlo har også irettesat sin udenrigsminister for åbent tæppe, efter at han kom med nedladende og arrogante udtalelser om demonstrationerne mod den nye abortlov.

  Frit lejde

  Regeringspartiet (PiS) har stillet deres medlemmer frit, så de kan stemme for eller imod, uden at bryde partilinjen.

  EU debat

  Onsdag var der en kritisk debat i Europa-Parlamentet om det polske forslag, og flere fremtræden polakker er begyndt at tage afstand fra abortloven. De mange reaktioner har tydeligvis overrasket den polske ledelse, der i forvejen er inde i et stormvejr om de demokratiske tilstande i Polen.