Sproget i Polen: polsk

SPROGET-polsk-sprog

Den første sætning, som er nedskrevet på polsk, blev sagt af en bekymret tjekkisk bonde fra Brukalice til hans polske kone, og den blev dokumenteret af en tysk munk i hans krøniker på latin.

Polsk er modersmålet for 46 millioner mennesker spredt ud over hele verden, hvilket gør sproget til det 21. mest talte på jorden. Det har udviklet sig gennem århundreder, men det stammer fra dialekter, der engang blev talt af indbyggerne i Malopolska og Wielkopolska.

Det hører med til den vestslaviske sprogfamilie, og dets nærmeste fætre er tjekkisk, slovakisk, pommersk, kasjubisk, øvre og nedre sorbisk og det uddøde polabian. Polsk indeholder også ekkoer af så eksotiske sprog som gotisk, de finsk-ugriske sprog og keltiske dialekter.

Det oldpolske sprog bliver holdt i live gennem regionale dialekter og sprog. Omkring Kartuzy og Koscierzyna, taler folk kasjubisk eller “po kaszëbsku”, folk i Schlesien anvende en dialekt, de kalder “ślunska godka”, mens højlændingerne fra Podhale taler den charmerende gammeldags zakopanske dialekt.

Polsk er fuld af fælder. Dets grammatik og stavning er befængt med undtagelser, alternative former, som gør det svært at huske reglerne om bøjning og mærkværdigheder som substantiv bøjninger: rece-rękoma, pies-psa. For udlændinge (især engelsksprogede) er det mest vanskelige udtalelsen: raslende, knitrende, fulde af sibilanter. Men de, der tager udfordringen op og lærer polsk, sammenligner det med en ekstrem, men tilfredsstillende rejse.

Det polske sprog har været under indflydelse af de omkringliggende europæiske sprog, såsom tysk, fransk og russisk. Det polske sprog er et indoeuropæisk sprog og nært beslægtet med tjekkisk og slovakisk.

Sproget tales af cirka 50 millioner mennesker og i polske mindretal verden over taler også sproget. F.eks. i Litauen, Hviderusland, Ukraine og USA.

Dansk-polsk

Mini-parlør med få danske ord og den polske oversættelse Hej Czesc (tjæst) Ja Tak (som tak på dansk) Nej Nie (njie) Goddag Dzien dobry (djæn dobre) Godaften Dobry wieczor (dobre wætjor) Velkommen Witam (witam) Tak Dziekuje (djenkuje) Farvel Do widzenia (do widsænia)