Statsmedier: 47 procent af polakkerne støtter PiS

  tvp_info_lukke_munden_paa_journalister_public_service_tv
  Den regeringskontrollerede tv-station TVP fik i dag en ekstra bevilling på 2 milliarder zloty, efter svigtende seertal. Arkivfoto.

  Da Kaczynski regeringen kom til magten, blev der renset ud blandt regeringskritiske journalister i de stats-kontrollerede medier, som blandt andet tæller TVP. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En måling fra CBOS viser, at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har opbakning fra 47 procent af polakkerne.


  En ny meningsmåling, der er gennemført af CBOS, viser at 47 procent af polakkerne ville stemme på Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), hvis der var valg i dag.

  ”Tusk” parti får 16 procent

  I samme måling vil det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) få blot 16 procent af stemmerne, mens Kukiz ’15 står til 8 procent. Partiet Moderne Polen (N=Nowoczesna) står til bare 6 procent. Ingen af de øvrige partier kommer over spærregrænsen på 5 procent. Undersøgelsen er gennemført fra den 2. til den 12. oktober blandt 948 polakker.

  Store forskelle

  Tendensen der giver medvind til regeringspartiet er tydelig, men der er stor forskel på meningsmålingerne i Polen. I andre meningsmålinger fra denne måned er resultaterne vidt forskellige.

  CBOS: PiS 47% – PO 16% – N 6%
  IBRIS: PiS 39,8% – PO 21,2% – N 8,9%
  Kantar TNS: PiS 43% – PO 21% – N 7%
  Polster: PiS 36% – PO 23% – N 10%

  Medier under pres

  Medierne er under stort pres, og det kan også påvirke meningsmålinger i et land, hvor der er rejst kritik af mediernes forhold og demokratiets tilstand. Det nationale TVP er flere gange afsløret i direkte manipulationer. De mange initiativer fra den nye regering har betydet, at Polen ikke længere er i det fine selskab som et land med frie medier.

  Tiltag mod frie medier

  Den polske regering har øget tilskuddene til de regeringsvenlige medier, mens de frie medier er blevet afskåret fra offentlige penge. Regeringen vil også, for at komme de frie medier til livs, lave en lov der betyder, at kun 30 procent af ejerkredsen bag polske medier må være udlændinge. Lige nu, er de stort set eneste frie medier der er tilbage i Polen, ejet primært af udenlandske ejere.