Statsminister: Tyskland skal ikke belære os om demokrati

Demokrati Polen Tyskland
Polens statsminister rettede et nyt angreb på Tyskland, efter at Polen i sidste uge krævede 6.200 milliarder zloty i krigsskadeserstatning. Foto: KPRM.

BRANSK: Statsministeren mener ikke at Tyskland skal belære Polen om demokrati – de gør det for at skjule deres fiasko på energiområdet.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki øger retorikken mod Tyskland, i en tale mandag. Han er træt af, at Tyskland vil belære polakkerne om demokrati, og han mener det alene sker for at dække over den tyske fiasko på energiområdet, med henvisning til den verserende krig i Ukraine. Statsministeren vil derfor ikke finde sig i at blive ”spyttet på” af Tyskland.

I en tale i byen Brańsk i det østlige Polen sagde Mateusz Morawiecki endvidere:

Fra energi til demokrati

– Vi er ofrene for denne (energi, red.) politik, Putins politik sammen med den tyske regering. Det skal de mindes om, for deres klimapolitik er i ruiner, og det er en stor fiasko, en fiasko af den tyske regering.

– Og nu forsøger de at skifte emner. Vi har fået nok af deres formaninger, nok af at høre på hvad demokrati er og hvad retsstaten er, sagde den polske regeringschef. Han henviste til, at Europas første grundlov med tredeling af magten, var polsk.

Krigsskadeserstatning

Det er kun en uge siden, at det polske regeringsparti krævede 6.200 milliarder zloty i krigsskadeserstatning. Alt tyder på, at den polske regering går efter en konflikt med Tyskland, ikke mindst fordi EU holder milliarder af euro tilbage, som ellers er øremærket Polen. Men de udbetales ikke så længe Polen ikke overholde de demokratiske spilleregler, der er aftalt i EU.

Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski advarede om, at der er en ny “tysk-russisk plan om at de igen vil tage magten i Europa”. Han beskyldte samtidig oppositionen i Polen for at arbejde for, at polakker ender som slaver i Europa, fordi de går tyskernes ærinder.

Under en tale i sidste uge bakkede den tyske kansler Olaf Scholz op om hårde tiltag fra EU for at håndhæve retsstatsprincippet i Polen. Danmarks statsminister Mette Frederiksen følger samme linje. Hun har stået fast på de demokratiske krav til Polen siden hun kom til magten.

Konflikterne mellem Polens Kaczynski-regering og EU har stået på siden 2017.

Wystąpienie Premiera Mateusza Morawieckiego w Brańsku

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur.
Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.