Stjålet polsk julesang fundet og indspillet i Sverige

  Det var i en kiste på Skokloster Slot i udkanten af Stockholm, at den polske julesang fra 1700-tallet blev fundet. Arkivfoto.


  STOCKHOLM: En julesang, som svenskerne stjal under invasionen af Polen i 1655, er dukket op på et slot i Sverige. Nu er sangen indspillet.


  Teksten til en polsk julesang blev stjålet af svenske tropper, da de invaderede Polen i 1655. Nu er der sat ny musik til den gamle tekst.

  LINK

  HØR SANGEN HER

  Premiere i Stockholm

  Julesang hedder Jezus Bog Jeg czlowiek w stajence betlejemskiej narodzony (Jesus, Gud og alle menneske er født i Betlehem) – havde premiere ved en koncert i Stockholm tidligere på måneden.

  Fundet på slot

  Teksten med julesangen havde gemt sig i en kiste på Skokloster Slot, nær Stockholm, hvor den lå sammen med mere end 200 polske publikationer og bøger, der er stjålet fra polske adelsmænd af den svenske general Charles Gustavs tropper.

  Fundet i 1967

  Samlingen blev fundet i 1967, da ejerskabet til slottet overgik til den svenske stat. For nogle år siden besluttede professor ved Stockholm Universitet Ewa Teodorowicz-Hellman fra Stockholms Universitet, at undersøge kistens indhold nærmere. Ved en foredrag hørte en anden polak, Joanna Janasz, der er kendt som en aktiv kultur drivkraft for det polske samfund i Sverige, om den mystiske kiste fra 1700-tallet.

  Uvurderligt fund

  Joanna Janasz, der også er historiker, besluttede sig for at få sat musik til sangen, og få den udbredt.

  – Det er et flot sprog, og en hel fantastisk sang, siger hun til Polskie Radio.

  Joanna Janasz fik herefter sangeren Teresa Tutinas og komponisten Zbigniew Bizon til at gøre de gamle tekster til sang, og indspille den.

  Ny musik

  – Joanna ringede til mig en dag og sagde meget ophidset, at en gammel polsk julesang er blevet fundet i en kiste på Skokloster Slot nær Stockholm. Hun spurgte, om jeg ville skrive musik til nogle af de gamle sangtekster og bringe liv en den gamle julesalme.

  – Jeg syntes, det var en fremragende idé, siger Bizon.

  Skrevet af to brødre

  Den oprindelige tekst blev skrevet af to brødre, Jan og Krzysztof Denhoff, og var en gave til deres forældre.

  Hør sangen ved at trykke på linket herunder. Indeholder også kommentar på engelsk og interviews med de involverede.