Tidligere præsident foreslår folkeafstemning om euroen

  Aleksander_Kwasniewski_Polen_Ukraine_gov_pl_Polen_1


  TORUN: Polens tidligere præsident, Aleksander Kwasniewski, mener at en folkeafstemning om euroen er nødvendig.


  Tidligere præsident Aleksander Kwasniewski, siger at en folkeafstemning er nødvendig, før Polen kan træde ind i eurozonen og overgå til den fælles europæiske valuta, euroen.

  Mere politisk indflydelse

  – Euroen vil være endnu en milepæl i vores historie, ikke bare med udskiftningen af zloty med euro, men også de mange andre konsekvenser det får, og frem for alt, den ændring det betyder for Polens politiske status, sagde Kwasniewski på Økonomisk Forum i den polske by Torun.

  Eneste genvalgt præsident

  Kwasniewski der var præsident i to perioder fra 1995 til 2005, sagde også, at Polen ved at indgå i euroområdet vil være med i forreste række i Europa, og være med blandt de lande, der bestemmer fremtiden for Den Europæiske Union.

  Ingen mulighed

  Men den tidligere præsident er også realpolitiker, og ved at en folkeafstemning om euroen ikke har en jordisk chance for at blive gennemført, inden der igen har været valg i Polen til parlamentet, og det er først planlagt til at finde sted i 2015.

  År med seriøs debat

  – Men der bør være en seriøs debat længe inde, tilføjede den tidligere præsident.

  – Jeg erkender, at det at tale om en folkeafstemning på et tidspunkt, hvor 60 procent af befolkningen er imod euroen, er en risiko, men lad mig erindre om, at vi har flere år til at tage en seriøs debat om sagen, sagde, Kwasniewski i Torun.

  Det kræver en forfatningsændring, hvis Polen skal indtræde i eurozonen.