Lech Walesa, tidligere Solidarnosc-leder og præsident, er en af verdens mest omtalte polakker. Arkivfoto.
WARSZAWA: Den tidligere pave John Paul II, Lech Walesa og Nicolas Copernicus – er de tre mest omtalte polakker i al verdens historiebøger. Men ellers er det småt med omtale af Polen.
En ny rapport fra det polske udenrigsministerium, om udlandets syn på Polen, har analyseret lærebøger verden over der handler om Polen.
Tre personer
Tre personer har en særlig betydning for kendskabet til Polen. Det er den tidligere pave, polskfødte John Paul II, Solidarnosc-lederen og tidligere præsident Lech Walesa, samt den polske videnskabsmand Copernicus, der fandt ud af at jorden roterede om solen, og ikke omvendt.
Tre begivenheder
Polen nævnes derudover ofte i forbindelse med Anden Verdenskrig, Holocaust og kommunismens sammenbrud, selv om rapporten også nævner, at det kun er få steder at polakkerne krediteres for deres indsats mod Moskva.
De polske modstandsfolk, der deltog i Anden Verdenskrig på flere fronter i udlandet, er stort set ikke nævnt i de udenlanske bøger.
Frankrig er bagud
Generelt har den polske historie og geografi ikke meget plads i udenlandske lærebøger. Frankrig nævnes i rapporten, som et land der ikke har opdateret informationerne om Polen i mange år, hvorfor det polske samfund præsenteres destruktivt og forældet.
Polske uafhængighedskrigere
I et afsnit om USA, siger rapporten, at oplysninger om Polen varierer betydeligt. De polske helte fra uafhængighedskrigen, Tadeusz Kosciuszko og Kazimierz Pulaski, kun er nævnt i få af lærebøgerne, trods deres afgørende indsats for den amerikanske borgerkrig.
’Polsk’ koncentrationslejr
Rapporten siger også, at mange udenlandske lærebøger bruger udtrykket ’polsk koncentrationslejr’ om de tyske nazistiske kz-lejre i det besatte Polen under Anden Verdenskrig.