Donald Tusk til Bruxelles i næste uge for at rydde op

Polens statsminister Donald Tusk afviser invitation fra Ukraine, men lover samtidig at al militær bistand, udstyr, ammunition, humanitær og medicinsk bistand straks kommer til Ukraine fra Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Donald Tusk rejser til Bruxelles i den kommende uge, for at løse konflikterne mellem den tidligere Kaczynski-regering og EU.


Polens formentlig kommende regeringschef, Donald Tusk, rejser til Bruxelles i næste uge, for at finde løsninger på de mange konflikter Kaczynski-regeringens Polen har skabt med EU.

– Donald Tusk vil være i Bruxelles i næste uge og mødes med lederne fra de europæiske lande, siger Borys Budka, der er gruppeformand for Borgernes Platform til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

– Det er som lovet, at vi fra dag ét gør alt for at bringer respekten for Polen tilbage på den internationale scene. Og heldigvis er Tusk en mand, der kan sikre genoprettelsen af gode relationer til EU og vores partnere, siger Budka.

Statsledere til møde i næste uge

Det ventes at Donald Tusk vil være i Bruxelles fra onsdag, og han vil deltage i topmøde i det Europæisk Råd, med stats- og regeringscheferne fra EU-landene. På mødet vil Polen dog være repræsenteret af nuværende polske Kaczynski-regeringen.

Gruppeformanden siger også, at oppositionen er enige om at rette op på retsstaten i Polen, der blandt andet har betydet, at milliarder af øremærkede euro til Polen er tilbageholdt.

– Hvis ikke præsident Andrzej Duda blander sig, så vil et af de første lovforslag, der vil nå hans skrivebord til underskrift, være en lov, der løser spørgsmålet om retfærdighed og genopretter retsstatsprincippet i Polen, siger Budka.

Flertal efter valg

De tre største oppositionspartiet har et solidt flertal efter søndagens parlamentsvalg, men præsidenten kan forsinke en regeringsovertagelse frem til den 28. november. I den kommende uge, vil præsident Andrzej Duda have samtaler med partilederne, for at finde ud af hvem der kan danne regering. Det ventes at præsidenten overlader regeringsforhandlinger til den nuværende statsminister, der har mistet flertallet i parlamentet. På den måde kan regeringspartiet med præsidentens hjælp, sinke tidspunktet for den nye regerings tiltrædelse.

Lederen af det største oppositionsparti Donald Tusk, har fået medvind i meningsmålingerne efter en ny Tusk-lov, der skal udelukke ham fra at kunne stille op. Valgkampen er i fuld gang, og partilederne rejser Polen tyndt forud for valget, der seneste skal gennemføres den 5. november. Foto: PO.